Agenţia de rating Moody’s a avertizat că tensiunile din Cipru, unde statul va prelua până la 9,9% din depozitele bancare în cadrul unui acord de bailout (plan de salvare) convenit cu zona euro, riscă să declanşeze retrageri de depozite la scară largă la periferia zonei euro, cu implicaţii negative pentru ratingurile băncilor.
„Deşi creşte riscul unor retrageri de depozite la scară largă din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflectă dorinţa liderilor din zona euro de a evita noi situaţii de default la nivel naţional pe lângă cea din Grecia”, notează agenţia Moody’s de rating într-un comunicat.
Acţiunile grupurilor britanice HSBC Holdings şi Standard Chartered au scăzut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong în urma aprecierilor Moody’s. Cele două bănci au o expunere aproape inexistentă pe Cipru.
Miniştrii Finanţelor din zona euro au anunţat sâmbătă un acord de finanţare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauză fără precedent în UE, respectiv preluarea de către stat a 9,9% din depozitele bancare în valoare de peste 100.000 de euro şi 6,75% din economiile mai mici. Prin această măsură, guvernul cipriot ar urma să strângă 5,8 miliarde euro.
Analiştii bancari au comentat imediat că decizia are implicaţii negative pentru deţinătorii de depozite bancare din Europa.”În privinţa planificării sociale şi ideii de încredere a deţinătorilor de depozite în general, se stabileşte un precedent teribil. Oamenii din Europa vor începe probabil să se gândească foarte atent dacă ar trebui să îngroape nişte bani într-o conservă în curtea din spatele casei”, comentează un analist al Mizuho Securities, citat de Bloomberg, informează Mediafax.
Noua propunere privind taxa specială asupra depozitelor bancare dezbătut în Parlamentul cipriot
Ciprul va propune zonei euro o nouă variantă a taxei bancare, în actualul context. „Este rezonabil să ne aşteptăm la creşterea volatilităţii depozitelor în statele aflate în dificultate”, notează analiştii Goldman Sachs, precizând însă că reacţia deţinătorilor de depozite din Italia, Irlanda, Spania şi Portugalia va fi probabil limitată deoarece „percepţia privind băncile” s-a îmbunătăţit în aceste ţări.
Pentru a putea strânge în continuare suma de 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite, guvernul cipriot ia în calcul un nivel mai ridicat de taxare pentru persoanele cu depozite mari. Potrivit planului iniţial, depozitele de până la 100.000 de euro urmau să fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%.
Noua propunere ar coborî la 3% rata pentru cei cu până la 100.000 de euro în cont, pentru cei cu 100.000-500.000 de euro ar rămâne la aproape 10%, în timp ce pentru depozitele mai mari de 500.000 de euro ar fi introdus un nou nivel de impozitare, de 15%.
Oligarhii ruşi, marii perdanţi
Primii care au reacţionat faţă de anunţul-bombă, de sâmbără, al impozitelor pe depunerile bancare dijn Cipru au fost ruşii. Prin aceste măsuri, oligarhii ruşi vor pierde miliarde de euro în programul financiar al zonei euro pentru Cipru.
„Încrederea în Cipru ca loc sigur în care să-ţi plasezi banii va ajunge la zero„, a declarat, pentru agenţia rusă de presă Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociaţiei regionale a băncilor ruseşti. Fondurile ruseşti care vor fi probabil afectate se situează la 15,4 miliarde de euro, a estimat Aksakov, în timp ce ediţia rusească a revistei Forbes a înaintat o estimare mult mai ridicată, de până la 35 miliarde de euro.
Potrivit Forbes, Moody’s a estimat anul trecut depozite de 19 miliarde de dolari ale ruşilor în băncile cipriote, la care se adaugă fonduri de încă 12 miliarde de dolari deţinute de băncile din Rusia. Forbes citează şi alte estimări din presa locală, care situează depozitele ruşilor la 8-35 miliarde de euro.
„Ruşii au pierdut până la 3,5 miliarde de euro într-o singură zi. Ştirea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a stârnit panică în rândul ruşilor foarte bogaţi”, se arată într-un editorial postat pe site-ul Forbes Rusia.