„Aproximativ 2.000 de deţinuţi au ieşit deja din închisori în cele 15 provincii (ale ţării), majoritatea dintre ei (condamnaţi) pentru infracţiuni minore”, a declarat Elizardo Sanchez, liderul Comisiei cubaneze pentru drepturile omului şi reconciliere naţională, un organism aflat în ilegalitate.
„Caracterul atât de limitat al amnistiei” a provocat „proteste” în anumite închisori, „cel mai puternic” dintre ele la Închisoarea Naţională din Boniato, în provincia Santiago de Cuba, la 900 de kilometri est de Havana, unde „aproximativ zece deţinuţi şi-au cusut gura şi au intrat în greva foamei”, a precizat el.
„Au fost raportate şi alte proteste, dar de mai mică importanţă, în alte închisori”, inclusiv în cel mai mare centru de detenţie din ţară, la Havana, a adăugat Elizardo Sanchez.
Comisia, tolerată de către Guvern, a apreciat că numărul deţinuţilor cubanezi este de 70.000-80.000 de persoane, dintr-un total de 11,5 milioane de locuitori, de amnistie beneficiind aproximativ patru la sută dintre aceştia.
Raul Castro a anunţat vineri o amnistie fără precedent, a aproape 3.000 de deţinuţi, dintre care 86 străini, reafirmându-şi voinţa de a promova „lent” o reformă a legii imigraţiei, relaxând restricţiile de călătorie impuse cubanezilor de o jumătate de secol.
Amnistia, care urmează să intre în vigoare „în zilele următoare”, vizează „peste 2.900 de condamnaţi” şi „86 de deţinuţi străini din 25 de ţări, între care 13 femei, condamnaţi pentru infracţiuni comise în Cuba”, anunţa liderul cubanez.