„Suntem foarte bucuroși de faptul că tribunalul a luat în considerare nu doar frauda comisă, ci și abuzul asupra animalelor„, declară Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten. Ambii infractori au fost condamnați la 2 ani de închisoare, dintre care 8 luni fără posibilitatea eliberării pe cauțiune.
Pe baza informațiilor primite de la Vier Pfoten, poliția a putut să deschidă un dosar de urmărire penală împotriva celor doi traficanți, la finele anului 2012. Cuplul obișnuia să vândă pui de câine cu o vârstă foarte fragedă, proveniți din Slovacia, care aveau certificate de vaccinare false. Toate animalele erau bolnave, iar o parte dintre ele au și murit din cauza condiţiilor în care au fost ţinute şi transportate.
„Tribunalul a realizat că nu este vorba doar de un caz de înșelăciune a cumpărătorilor, ci și de o afacere murdară ridicată pe suferința acestor animale. Nu numai puii suferă, ci și mamele lor, care sunt transformate în mașinării de făcut pui. Comerțul ilegal cu pui de rasă nu este o infracțiune oarecare. Această sentință reprezintă o zi mare pentru mișcarea pentru protecția animalelor”, mai spune Păun.
Pentru judecători, un factor agravant a fost acela că cei doi traficanți au continuat comerțul cu pui de rasă chiar și pe parcursul procesului. Doi martori au declarat la proces că au răspuns unei oferte de vânzare de pui Staffordshire Bull Terrier care a fost postată pe ianuarie 2014 pe Internet de unul din cei doi infractori. La întâlnirea cu vânzătorul, acesta avea în mașină un câine care, potrivit unuia dintre martori, părea slăbit și lipsit de vlagă. Ulterior, acesta a dat în judecată autoritatea sanitar-veterinară a orașului Viena.
Pentru Vier Pfoten, această sentință este foarte importantă mai ales pentru semnalul pe care-l transmite. „Dacă această afacere murdară va deveni prea riscantă, pentru că traficanții nu mai scapă doar cu amenzi nesemnificative, ci riscă închisoarea, mafia comerțului ilegal cu pui de câine va pierde teren în cele din urmă”, subliniază Păun.
Un caz similar s-a întâmplat anul trecut, în Luxemburg, însă traficantul a fost acuzat doar de comerț ilegal, nu și de abuz asupra animalelor. Ani la rândul, traficantul a adus pui de căței foarte mici din Cehia și i-a vândut cu documente false în Luxemburg. Acesta nu s-a prezentat în fața tribunalului în noiembrie, astfel că procesul a fost amânat.
România este, alături de Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, una dintre ţările furnizoare pentru reţelele ilegale de trafic cu câini de rasă. In toate aceste ţări, puii sunt vânduţi la preţuri mai mici, iar documentele de identificare sau vaccinare sunt ori false, ori nu există deloc. Legislaţia permisivă şi lipsa implementării normelor de protecţie a animalelor face ca, anual, sute de mii de căţei să fie crescuţi în condiţii oribile, iar, la o vârstă foarte fragedă să fie transportaţi în condiţii şi mai rele către consumatorii europeni. O mare parte din aceşti căţei de rasă nu supravieţuiesc acestor tratamente.