PREMIERĂ în EUROPA: Franţa a DISTRUS trei tone de FILDEŞ provenit din contrabandă

Franţa a distrus joi trei tone de fildeş, provenit din confiscări, pentru a sensibiliza opinia publică şi a-şi exprima astfel hotărârea de a lupta împotriva acestui tip de trafic. Este o premieră în Europa, Franţa urmând astfel exemplul altor state, de pe alte continente, relatează AFP, citată de Agerpres.
Romania TV
06 feb. 2014, 15:32
PREMIERĂ în EUROPA: Franţa a DISTRUS trei tone de FILDEŞ provenit din contrabandă

„Suntem primii în Europa, este un semnal foarte puternic al angajamentului Franţei de a combate comerţul ilegal al speciilor ameninţate, împreună cu alte state precum SUA, Marea Britanie, Germania, China şi ţările africane”, a declarat Nicolas Hulot, trimisul special pentru protecţia planetei, reprezentantul preşedintelui Francois Hollande în acest domeniu. Apărător de cursă lungă al elefanţilor, Hulot a evocat „situaţia tragică (a acestora), îndeosebi în Africa Centrală, unde 60% din populaţie a fost decimată în numai 10 ani”.

„Rata de primenire a speciei este inferioară ratei braconajului„, a subliniat la rândul său ministrul ecologiei, Philippe Martin.

„Franţa este prima ţară europeană care trece la distrugerea stocurilor strânse de la intrarea în vigoare a moratoriului asupra comerţului cu fildeş”, în ianuarie, 1990, informa anterior Ministerul francez al Ecologiei, care a condus acţiunea, potrivit Agerpres.

Distrugerea celor trei tone de fildeş, care nu reprezintă decât o parte din stocul existent în Franţa, a avut loc la prânz, în apropiere de Turnul Eiffel, unde au fost aduse stocurile păstrate până acum la aeroportul internaţional Roissy – Charles de Gaulle, loc în care se află marea majoritate a mărfurilor confiscate.

Distrugerile de fildeş sunt tot mai multe în lume, în contextul în care braconierii şi traficanţii nu lasă niciun moment de linişte elefanţilor africani, ameninţând supravieţuirea acestei specii emblematice pentru continent. Astfel de acţiuni au avut loc în 2013 în Filipine, statul Maharastra din India, Gabon şi Kenya. În luna noiembrie, Statele Unite au ars cinci tone de fildeş, confiscate în ultimii 25 de ani, şi au recomandat şi altor ţări să facă la fel. La începutul acestui an, China, cel mai mare consumator mondial de fildeş recoltat ilegal, a distrus şase tone.

Salvarea elefanţilor se poate realiza prin sensibilizarea consumatorilor. Stephane Ringuet, expert în supravegherea speciilor sălbatice în reţeaua Traffic, arată că „sursa problemei se află în Asia, unde asistăm la creşterea imensă a cererii de fildeş” pentru bijuterii şi decoraţiuni.

Fondul mondial pentru protejarea animalelor (Ifaw) consideră că „distrugerea fildeşului de contrabandă trimite un mesaj puternic” şi „contribuie la scăderea cererii”.

Şi Hong Kong s-a angajat să distrugă 28 tone de fildeş începând din acest an. Potrivit Traffic, între 1989 şi 2011, cea mai mare cantitate de fildeş a fost confiscată în China – peste 33.000 t -, iar în Hong Kong volumul a fost de 17.000 t.

La Paris vor fi distruse 698 de bucăţi de fildeş în stare brută sau prelucrată (2,3 t) şi 15.357 obiecte ce cântăresc 800 kg (bijuterii, statuete). Fildeşul va fi măcinat şi apoi trimis la o staţie de ciment pentru a fi ars. În schimb, obiectele vechi de fildeş, care au dovezi în privinţa datei când au fost importate, pot fi vândute.

Potrivit ONG-ului „Robin Hood”, care se ocupă de mult timp de braconaj, stocul de fildeş din Franţa, provenit din confiscări, ar cântări circa 17 t. „Distrugerea stocului în sine nu va încetini masacrul elefanţilor, dar trebuie să fie un element dintr-un plan coordonat care să conţină aplicarea reală a pedepselor prevăzute, creşterea amenzilor şi cooperarea între poliţii”, afirmă Jacky Bonnemains de la „Robin Hood”.

În Africa mai există doar 500.000 de elefanţi, iar în ritmul în care sunt ucişi în prezent – între 20.000 şi 25.000 pe an -, supravieţuirea lor nu este sigură.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Caniculă în toată România. Temperaturile vor arde
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?