Prima hotărâre luată de o instanţă judecătorească autohtonă aplicând impreviziunea, după decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) pe Legea dării în plată, a fost pronunţată, zilele trecute, de Judecătoria sectorului 2 al Capitalei, într-un proces deschis împotriva Bancpost. În premieră, o instanţă din România a decis împărţirea pe jumătate a poverii cursului de schimb leu/CHF între bancă şi client. Cazul respectiv priveşte un dosar de credit în franci elveţieni (CHF), iar hotărârea instanţei este luată pe fond, banca având posibilitatea să facă apel.
Citeşte şi Credite doar cu buletinul, direct de la tonomat. Dobânzile sunt uriaşe
Conform instanţei, formula de împărţire a riscului dispusă de instanţă a fost calculată astfel: cursul de la momentul semnării contractului – 1,8857 lei/CHF minus cursul de la data plăţii – 23.02.2017 – curs CHF 4,2519 lei/franc, rezultă 2,37 lei/CHF. Rezultatul (2,37 lei/CHF) se imparte la 2 şi rezultă 1,185 lei/franc, la care adăugăm cursul de la data semnării, şi anume 1,88 şi rezultă un curs la zi de 3,07 lei/francul elveţian – curs îngheţat”.
În urma acestei hotărâri, putem discuta pentru prima dată în România de adaptarea unui contract de credit, în sensul că împrumutatul nu urmează să plătească nici 1,8 lei/CHF şi nici 4,2 lei/CHF, ci o medie între sume, tocmai pentru ca acel contract să funcţioneze pe mai departe.
Hotărârea Judecătoriei sectorului 2 este o bază atât pentru litigiile referitoare la CHF, dar şi pentru litigiile în euro şi orice altă monedă ce a cunoscut o majorare galopantă. În urma acestei hotărâri, se aşteaptă ca toate instantele să aplice acestă variantă a impreviziunii şi să calculeze valoarea contractelor în aşa fel încât riscul să fie împărţit între bancă şi client.
De asemenea, procedura împărţirii riscului valutar între bancă şi client poate fi folosită inclusiv pentru cei executaţi silit, având în vedere o altă pronunţare tot în premieră, prin care instanţa îngheţa cursul valutar pentru un executat silit în cadrul procedurii de executare silită. Aplicând formula dispusă de Judecătoria sectorului 2, băncile vor trebui să restituite şi comisioanele plătite în plus de clienţi, iar dacă acestea vor refuza s-ar putea trezi cu noi procese.