În copilărie, la 5 ani, pacienta, de origine belgiană, a fost diagnosticată cu siclemie, o boală foarte gravă a sângelui. La vârsta de 13 ani, copila a fost supusă unui transplant de măduvă care avea să o lase infertilă.
Înainte de operaţie însă, medicii i-au prelevat ţesut ovarian pe care l-au congelat. La vremea respectivă, fata nu avea încă menstruaţie, iar medicii nu erau siguri că ţesutul ovarian, care nu ajunsese la maturitate, va fi viabil.
„Am prelevat ţesut dintr-un ovar, bucăţi mici, pe care le-am păstrat mai bine de 10 ani, până când a decis că vrea să rămână gravidă. Atunci, i-am pus la loc acele ţesuturi, alături de ce mai rămăsese din ovar în corpul ei. Şi a rămas însărcinată”, a explicat dr. Philippe Simon.
Femeia a rămas însărcinată pe cale naturală la 2 ani după ce medicii i-au transplantat ţesutul ovarian. A născut la sfârşitul anului trecut un băieţel sănătos, însă povestea ei cu final fericit a fost făcută publică abia acum, într-un celebru jurnal medical.
Cazul marchează o adevărată revoluţie în lumea medicală.
„Acest caz deschide noi oportunităţi pentru alţi copii care sunt nevoiţi să facă chimioterapie, fie pentru că au boli ale sângelui, fie pentru că au cancer care necesită chimioterapie. Acum, există posibilitatea de a le congela ţesut ovarian care să le fie transplantat când devin adulţi şi doresc să aibă copii, un lucru care înainte nu era posibil”, a declarat Prof. Adam Balen.
Fetiţele se nasc cu milioane de ovule în ovarele lor, încă imature. Dar specialiştii spun că succesul transplantului belgian arată că acele ţesuturi răspund la hormoni, după ce sunt reimplantate în corp, şi se dezvoltă normal.