FDA, autoritatea de certificare a medicamentelor în SUA, tocmai a aprobat în urmă cu câteva zile prima pastilă realizată printr-un proces de imprimare 3D. Food and Drug Administration a oferit această onoare unui medicament intitulat Spritam, creat de Aprecia pentru tratarea epilepsiei.
Citeşte şi O echipă de tineri ingineri din Cluj a creat prima imprimantă 3D românească
Pastila în cauză foloseşte o formulă de imprimare 3D poroasă cu scopul de a livra într-un pachet foarte uşor de înghiţit cantităţi impresionante de substanţă activă, până la 1.000 mg.
Până să ajungă însă la pacienţi, Spritam va mai trece prin câteva teste. Cel mai probabil, va fi disponibil începând cu primul trimestru din 2016, exclusiv pe baza unei reţete.
Citeşte şi Mâncarea viitorului, făcută la imprimanta 3D VIDEO
Medicina a început să beneficieze tot mai mult de pe urma tehnologiei de imprimare 3D. Specialiştii au folosit-o până şi la implanturi. Dar ea poate fi utilizată şi în industrii precum construcţia de case sau de maşini, obiecte banale, dar şi mancare.
Vestea bună este că imprimantele 3D devin din ce în ce mai populare şi accesibile marelui public, un model performant costând chiar sub 1.000 de euro.