Azi, s-a inaugurat „Brașov Underground Museum (BUM)“, un proiect al Asociației Amural, în parteneriat cu Primăria Brașov și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Catacombele, care acum găzduiesc galeriile impresionante ale muzeului, au fost de fapt construite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Semnificația acronimului „BUM” face trimitere la originea inedită a locației.
„BUM înseamnă Brașov Underground Museum și este și o trimitere la faptul că galeriile au fost săpate ca depozit de muniție și adăpost antiaerian. BUM înseamnă primul muzeu de artă new-media din România – deci de artă și tehnologie – este o premieră la noi în țară și sperăm să devină o premieră permanentă. Expoziția aceasta se cheamă «Underground», va ține patru luni de zile și sperăm că vom impresiona cetățenii orașului și turiștii atât de mult încât proiectul acesta să devină unul permanent. Unele dintre lucrări într-adevăr sunt interactive, altele sunt doar obiecte de privit. Toate sunt instalații care folosesc tehnologiile, lumina, artele digitale, de asta le-am unit sub conceptul de new media. Oamenii pot să își facă selfie-uri, pot să facă orice aici, mai puțin se aprindă lumini și blițuri care vor strica efectul lucrărilor”, a declarat Răzvan Pascu, reprezentantul Asociației Amural, conform brasov.net.
Proiectul „Brașov Underground Museum (BUM)“ face parte și dintr-un demers de regenerare urbană, prin care anumite zone ale orașului au fost transformate în puncte de atracție culturală.
„Brașovul are mult de recuperat în domeniul vieții culturale, indiferent dacă vorbim de cultura clasică sau cea modernă, dacă vorbim de expoziții sau concerte, iar inițiativele unor organizații culturale private nu poate decât să ne bucure. Tocmai de aceea, una dintre direcțiile noastre de dezvoltare a vieții culturale este cea de cofinanțare a proiectelor culturale derulate de aceste organizații. În acest an am alocat cea mai mare sumă pentru finanțarea proiectelor culturale, 3 milioane de lei, și pe mai multe arii tematice, 11, astfel încât toate tipurile de evenimente culturale să poată avea acces la finanțare, a precizat Răzvan Pascu.