Aeroportul Braşov – Ghimbav este primul aeroport care s-a construit în ultimii 50 de ani, în România. Marţi la ora 10.15, a decolat de la Bucureşti, de pe Aeroportul Băneasa, primul avion care a aterizat pe cel mai nou aeroport din România.
Serviciul de verificare în zbor a fost efectuat de o echipă formată din specialişti ai Autorităţii Aeronautice. Zborurile de calibrare vor avea loc zilnic, în condiţiile în care vremea va permite acest lucru, până la efectuarea celor 30 de ore necesare.
„Este un moment pe care l-am aşteptat de foarte multă vreme, este un moment care confirmă că suntem în grafic”, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută pe Aeroportul de la Ghimbav, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, citat de Agerpres.
Cea de-a doua etapă de verificări de pe Aeroportul Ghimbav va avea loc în luna ianuarie 2023 şi va viza procedurile de zbor care în prezent sunt în etapa de codificare.
La rândul său, directorul RA Aeroportul Internaţional Braşov, Alexandru Anghel, a precizat că, până în 8 martie vor fi finalizate zborurile de verificare, iar după aceea, vor urma trei luni în care rezultatele vor fi introduse în sistemul AIRAC – Aeronautical information regulation and control.
„A început deja instalarea serverelor, a echipamentelor, la parter, iar pe clădire, în două săptămâni, a fost instalat sistemul video, care îl înlocuieşte pe cel clasic (de control – n.r.). Practic, suntem, acum, în momentul în care avem avion de calibrări care verifică echipamentele de radionavigaţie instalate la sol, să vedem dacă sunt în parametri, avem clădirea de contingenţă, unde au fost instalate echipamentele de comunicaţii şi sunt serverele unde se colectează date din teren şi le transmitem la Arad, (unde este turnul de control – n.r.) (…) Toate acestea ne fac să credem că putem deschide aeroportul în 15 iunie. Am fost întrebat de ce nu se poate mai repede. Nu se poate pentru că există un ciclu AIRAC. Până în 8 martie, trebuie să avem toate setările, toate testele făcute, să avem toate dovezile că ceea ce a fost proiectat funcţionează în parametri, inclusiv pregătirea personalului. Din 8 martie, aceste date sunt introduse în sistem, prin ciclul AIRAC, pentru a fi publicate, distribuite şi a fi efective începând din 15 iunie”, a spus Alexandru Anghel.