România a vut parte de o premieră, luni 10 mai, s-a deschis primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale, la Spitalul de Urgență București, și urmeză a alte 9 centre de specialitate să foe deschise în alte județe din țară.
Această inițiativă se întâmplă în contextul în care, potrivit informațiilor oficiale, 90% dintre victimele agresiunilor sexuale din 2020 sunt femei și fete, iar 92% dintre victimele abuzurilor sunt tot persoane de sex feminin.
Centrele vor include o echipă multidisciplinară care se va ocupa de acordarea de sprijin psihologic vicitmelor agresiunilor sexuale, dar și de gestionarea situației din punt de vedere legal. Persoanele abuzate vor avea acces la medic sau asistent medical, medic legist, psiholog, autoritatăți din Poliție și asistență socială.
Față de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor. Dincolo de cifre sunt drame și ce e și mai dureros este că, atunci când astfel de violențe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovați. Le încurajez pe femeile care cad victime ale violențelor de orice fel să apeleze la ajutor și pe toți cei care au cunoștință despre astfel de fapte să sprijine victimele și să le îndrume în a cere ajutor”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.
„În cadrul centrului de la Spitalul Universitar de Urgență București victimele violenței sexuale vor beneficia de asistență medicală de urgență, asistență post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică și/sau juridică, sprijin pentru a iniția procedura legală de formulare a unei plângeri penale, asistență socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale și orientare, după caz, către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii”, se precizează în comunicatul oficial ANES (Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați)
Acest proiect demarat de ANES va proteja victimele de procesul dureros pe care îl implică drumurile la Poliție sau la IML pentru a dovedi că au fost victimele unui abuz.
„Avem medici profesioniști, echipe multidisciplinare care le pot acorda victimelor toate îngrijirile medicale necesare, indiferent de complexitatea acestora, dar și suport psihologic. Victimele violenței sexuale vor beneficia de îngrijiri medicale în cadrul Unității de Primiri Urgențe, dar și în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București. Îi asigurăm pe pacienții noștri că vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, realizate cu profesionalism și dăruire”, a declarat managerul Spitalului Universitar de Urgență București, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.
Alte 9 centre pentru victimele violențeib sexuale urmeză să fie înființate și în Slobozia, Timișoara, Craiova, Sibiu, Brăila,Piatra-Neamț, Bacău, Constanța, Satu Mare.