Premieră în România. Tesla deschide prima staţie de încărcare rapidă în Timişoara. Lucrările sunt aprope gata.
Citeşte şi O maşină Tesla care circula pe pilot automat a intrat într-o maşină a poliţiei
„Cu toţii ştim beneficiile maşinilor electrice. Sunt maşini foarte puternice, sunt maşini fiabile, sunt maşini cu taxe zero, adică foarte econome. Într-adevăr, singura şi cea mai mare problemă a lor este autonomia şi faptul că lipsesc astfel de staţii de încărcare, lipseşte infrastructura. Cu o infrastructură adecvată, numărul maşinilor electrice va creşte. Maşinile electrice sunt, clar, viitorul.
Cel puţin doi prieteni buni din lista mea sunt posesori de Tesla. O staţie de încărcare rapidă pentru mai multe maşini nu a existat şi, într-adevăr, ăsta este un pas înainte. Cu siguranţă mă gândesc să fac pasul spre electric. Ideea e doar când, pentru că problema cea mai mare a acestor maşini este autonomia. Dar se pare că au ajuns la nişte autonomii destul de bune, peste 400-500 de kilometri, ceea ce ne permite să facem un drum la Constanţa din două, cu infrastructura adecvată”, spune Radu Benea, potrivit Aleph News.
Reamintim că cel mai mare showroom Tesla din sud-estul Europei a fost inaugurat la finalul lunii februarie la Bucureşti. Acesta este primul showroom independent din România pentru mașini Tesla.
Pasionaţii pot vedea exponatele pe Șoseaua Fabrica de Glucoză nr. 6-8.
Showroom-ul este susţinut de Reslounge Rent&Lease, care este furnizor de servicii financiare pentru achiziția de mașini Tesla. Reslounge Rent&Lease are reprezentanță și în Ungaria, firma spune că nu este afiliat /asociat și nu se identifică cu TESLA INC.
Compania a înregistrat o evoluţie foarte mare a vânzărilor din Europa, pe fondul apariției numeroaselor programe naționale de subvenționare a achiziției de automobile electrice. Cu toate acestea, constructorul american a fost nevoit să apeleze la uzina din China, deoarece ritmul livrărilor uzinei din SUA nu a reușit să facă față acestor comenzi. Tesla se confruntă însă cu o puternică competiție din partea constructorilor europeni.
Volkswagen a început deja din septembrie să livreze primul său automobil electric dezvoltat pe platforma electrică MEB, astfel că a devenit cea mai vândută marcă de mașini electrice din Europa. De asemenea, pe lângă popularul Renault Zoe, producătorii coreeni Hyundai și Kia au urcat în topurile vânzărilor, cu ajutorul noilor modele Kona și Niro.