Premieră în România! Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil

Pentru prima dată în România, un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil, fiind vorba despre un băieţel instituţionalizat. Tânărul din Cluj, care este profesor universitar, a reuşit să treacă doar de prima etapă a procesului de adopție. Până la finalizarea procedurii prin care copilul va ajunge la familia adoptatoare mai sunt multe etape de bifat.
Oana Anghel
15 nov. 2021, 17:01
Premieră în România! Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui copil

Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţie! Iar asta se întâmplă în premieră la noi în ţară. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook de către Vișinel Bălan, președinte Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Felicit tânărul/persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului. Felicit curajul Direcției pentru Protectia Copilului pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări. În România, anual, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați în orfelinatele groazei”, este mesajul postat pe Facebook de Vișinel Bălan.

Atenţie, însă! Nu este pentru prima dată când o persoană aparţinând comunităţii LGBT adoptă un copil în România, dar este o premieră “asumarea orientării sexuale a părintelui adoptator”, a declarat Vişinel Bălan pentru ziare.com.

bărbat aparţinând comunităţii LGBT adopţie

Un bărbat aparţinând comunităţii LGBT a început demersurile pentru adopţia unui băieţel

Președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați a dezvăluit faptul că părintele adoptator este profesor universitar. Vișinel Bălan a precizat, totodată, că, în România, orice persoană are dreptul să devină părinte adoptiv, indiferent de orientarea sexuală.

Argumentul principal al lor a fost clar, legea nu prevede că persoana care își asumă identitateaa ca fiind gay nu poate adopta. Nu scrie așa ceva în lege, motiv pentru care toată lumea are dreptul la adopție, are dreptul să fie părinte adoptator. Tu te duci, depui actele pentru a deveni părinte adoptator, îți asumi sau nu (orientarea sexuală n.r.), depinde de tine, și intri în procesul de adopție, ceea ce s-a întâmplat și în procesul acestui tânăr. Ești eligibil atâta timp cât ai un job bun, ai condiții și toate cele, cu atât mai mult când vrei să adopți un copil greu adoptabil”, a precizat Vișinel Bălan pengtru sursa citată.

Citeste si George Craioveanu, singurul cântăreţ de muzică populară care a recunoscut că este gay

Postarea lui Bălan a strâns peste 3000 de reacţii şi peste 700 de comentarii, multe dintre acestea din partea contestatarilor comunităţii LGBT. Mulți dintre comentatori şi-au exprimat convingerea că, odată intrat într-o familie de gay, copilul adoptat va prelua şi el această orientare sexuală. Vişinel Bălan îi contrazice, însă, pe aceştia, explicând că orientarea sexuală ţine mai degrabă de zona emoţională.

A crește într-o familie gay sau într-un orfelinat nu te face neapărat gay, pur și simplu orientarea ta sexuală ține de mai multe particularități, mai degrabă de elemente strict emoționale. Cel mai important, din punctul meu de vedere, este ca un copil să crească într-o familie. Nu ne interesează, ne agățăm de prima persoană pe care o întâlnim și care ne acordă atenție, nu ne interesează că e gay, că e trans, e treaba lui. În primul rând caută o persoană de reziliență, cu care să dezvolte o relație de atașament, în brațele căreia să plângă, să aibă curaj să pângă, să nu-i fie teamă și care să nu-l lovească atunci când suferă. Eu vă spun sincer, dacă aș fi avut șansa să cresc într-o familie, fie ea și gay, aș fi fost cel mai fericit copil, decât să stau 26 de ani într-o casă de copii”, a explicat Vișinel Bălan pentru ziare.com.

Legislaţia permite persoanelor singure sau celor aparţinând comunităţii LGBT să devină părinţi adoptivi

Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, a precizat că tânărul din Cluj a trecut abia de prima etapă a procesului de adopţie, aceea în care este declarat apt din punct de vedere fizic şi psihologic.

În acest caz este vorba de o persoană singură atestată ca persoană aptă să adopte. Acestui domn i s-a eliberat atestatul de persoană aptă să adopte în luna octombrie 2021. La eliberarea acestui atestat, așa cum prevede legislația, s-au luat în considerare garanțiile materiale, cele morale, precum și starea de sănătate a persoanei, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic.

O persoană care vrea să adopte nu poate fi discriminată pe criterii de etnie, orientare sexuală, sex sau religie. Deci, persoana a trecut doar de prima etapă a adopției, adică atestarea. Atestatul se eliberează pe o perioadă de cinci ani, cu reevaluare anuală. Potrivit legislației, o persoană singură poate adopta un copil.

Persoana este în prezent în așteptare, nu a intrat încă în etapa de potrivire cu un copil declarat adoptabil, și urmeză să parcurgă și următoarele etape: potrivire teoretică, potrivire practică, apoi etapa încredințării și încuviințării. La încredințare și încuviințare procesul durează câte 90 de zile. Repet, legislația permite ca o persoană singură să adopte, și nu putem discrimina pe criterii de orientare sexuală, iar această persoană are atestat pentru persoană singură”, a declarat pentru Gândul Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Citeste si Legea adopţiei a fost modificată pentru a scurta timpul pe care copiii îl petrec în sistem

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost cea mai talentată: Rămâne vie amintirea rolurilor interpretate
Playtech.ro
Idei de afaceri mici, 'imune' la criza economică! Ce firme merită să deschizi în 2025 și 2026?
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Exploziv: China, implicată în războiul din Ucraina. Ce va face SUA
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau la casă! Amendă de 5.000 de lei sau închisoare de la 1 la 5 ani. Este ilegal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”