Premieră în România. Un spital este obligat să-i plătască daune de 50 de mii de lei unei mămici infectate cu stafilococ în Maternitate

Spitalul Județean din Oradea este obligat să plătească daune morale unei femei care s-a ales cu o infecţie nosocomială în timpul internării la maternitate. Decizia judecătorilor este definitivă, iar spitalul trebuie să-i achite femeii 50 de mii de lei.
Filip Stan
27 feb. 2019, 09:07
Premieră în România. Un spital este obligat să-i plătască daune de 50 de mii de lei unei mămici infectate cu stafilococ în Maternitate

Instanţele orădene au acordat despăgubiri morale în valoare de 50.000 lei unei orădence care a reclamat că a fost contaminată cu o infecţie nosocomială în timpul internării la Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Sentinţa, pronunţată iniţial de Judecătoria Oradea, a fost menţinută, săptămâna trecută, şi de Tribunalul Bihor, după cum au anunțat, luni seară, avocații femeii.

Hotărârea a fost pronunţată într-un proces de pretenţii pe care orădeanca l-a declanşat în 2016, ca urmare a unor probleme medicale cu care, spune ea, s-a ales după o operaţie de cezariană din primăvara anului 2013.

Potrivit acţiunii pe care a înaintat-o instanţei, imediat după internare, i s-au făcut investigaţii medicale care au arătat că este sănătoasă. Ulterior, însă, după intervenţia chirurgicală, a început să se simtă rău. Avea febră, ameţeli, dar medicii au decis să o lase acasă, prescriindu-i, totuşi, un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, starea ei s-a înrăutăţit, iar din analizele care au urmat, s-a stabilit că problemele erau cauzate de infectarea cu stafilococ hemolitic, o bacterie care poate provoca o serie de afecţiuni, de la infecţii superficiale ale pielii, până la boli grave, ca de pildă septicemie sau meningită.

Cazul a fost înregistrat şi în Registrul de Evidenţă a Infecţiilor Intraspitaliceşti al Spitalului Judeţean, unde orădeanca a fost din nou internată, în perioada 17 iunie – 25 iunie 2013, pentru tratarea complicaţiilor.

Simptomele au continuat să se manifeste şi după cea de a doua externare, motiv pentru care femeia a apelat la un medic chirurg din cadrul Spitalului Judeţean. Acesta, în urma investigaţiilor, a descoperit că are o infecţie gravă la nivelul operaţiei de cezariană, cu un abces de puroi şi ţesut necrozat.

Speriată, orădeanca a cerut şi o altă opinie, care i-a confirmat diagnosticul, motiv pentru care, pe 5 august 2013, s-a internat din nou, însă de astă dată la Spitalul Militar. Din investigaţiile care i s-au făcut aici, s-a constatat că infecţia s-a extins foarte mult, ajungând să pătrundă în zona muşchilor şi a organelor, cu multiple focare de abces, toate provocate de acelaşi stafilococ pentru care fusese tratată şi care nu a dispărut. 

Abia în octombrie 2013, tratamentul şi-a produs efectele. În tot acest timp, orădeanca nu a putut să-şi îngrijească şi să-şi alăpteze copilul nou-născut, motiv pentru care a decis să se îndrepte împotriva spitalului, printr-un proces de pretenţii.

Pe 11 septembrie 2018, completul de la Judecătoria Oradea i-a dat câştig de cauză pronunţând, în premieră pentru Justiţia bihoreană, o soluţie în care obligă spitalul să despăgubească o pacientă, nu pentru un diagnostic ori procedură medicală greşită, ci pentru o infecţie nosocomială.

Potrivit sentinţei, instanţa a stabilit că „reclamanta s-a prezentat clinic sănătoasă la spital, iar în perioada spitalizării a fost infectată cu un stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului”. Judecătorul a mai arătat în sentinţa pronunţată că, din cauza deselor internări şi a problemelor medicale, relaţia orădencei cu nou-născutul „a fost afectată pe mai multe planuri”, despărţirea de copil pe o perioadă îndelungată şi pierderea lactaţiei provocându-i „un grav prejudiciu moral”, dispunând în consecinţă ca spitalul să-i plătească fostei paciente despăgubiri morale de 50.000 lei.

Ulterior, atât avocaţii spitalului au atacat soluţia, cu apel, solicitând respingerea acţiunii. Procesul s-a reluat la Tribunalul Bihor, unde, pe 19 februarie, instanţa a respins acţiunea spitalului şi a menţinut sentinţa pronunţată de Judecătoria Oradea.

„Hotărârea este un succes, suferinţa clientei noastre a fost în sfârşit auzită. Acest caz e un reper important în atragerea răspunderii pentru nefericitele şi numeroasele cazuri de infecţii spitaliceşti și, poate, va reprezenta un semnal de alarmare pentru sistemul medical, astfel încât pacienţii să nu fie externaţi din spital mai bolnavi decât s-au internat”, a declarat avocata Ioana Ţenţ, cea care a reprezentat-o pe orădeancă în proces.

De cealaltă parte, directorul medical al Spitalului Judeţean, doctorul Lucia Daina, susţine că magistraţii care au pronunţat verdictul nu au luat în considerare expertizele medico-legale realizate în cauză şi care arată că stafilococul cu care s-a infectat orădeanca nu a fost din spital. „Este, într-adevăr, o infecţie nosocomială, însă nu a contactat-o din spital, ci putea fi o autoinfecţie, adică să o fi avut înainte de a se interna. Acest microb se găseşte în mod normal şi pe tegumente. În plus, am arătat şi că nu a fost un focar de infecţie în spital, au fost într-adevăr trei cazuri, dar nu la aceeaşi secţie şi la perioade diferite de timp. Noi toate acestea le-am prezentat instanţei, dar nu au fost luate în considerare”, a explicat Daina pentru BIHOREANUL.

Decizia Tribunalului nu a fost comunicată, încă, unității spitalicești, „deci nu cunoaştem considerentele care au stat la baza hotărârii”, a mai spus Daina.

Directorul medical a mai precizat că despăgubirile vor fi achitate de firma de asigurări cu care spitalul are încheiată o poliţă pentru astfel de situaţii. „Nu-i un lucru care să ajute, din păcate. Nu putem spune că într-un spital totul este steril, dar am adus dovezi şi cu privire la toate demersurile care se fac în spital cu privire la sterilizare, dezinfecţie, controalele care se fac pe partea de supraveghere a infecţiilor nosocomiale. Din păcate, nu am reuşit să convingem instanţa”, a mai arătat Daina.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Ce decizie a luat regele cărnii de porc din România. Milioane de cumpărători vor fi încântați
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Dacă 1+4=5, 2+5=12 și 3+6=21, cât face 8+11? Testul face furori printre internauți
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Rugăciunea puternică de Paște. Îi ajută enorm pe credincioși
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât