Premieră în universităţile din România: Procesoare ARM la Universitatea Hyperion

În ultimii ani, o revoluţie tăcută dar din ce în ce mai accelerată are loc în toate domeniile tehnologiilor de vârf: trecerea către dominanţa procesoarelor cu arhitectură ARM (Advanced RISC Machine) în zona inteligenţei încorporate în aplicaţii.
Romania TV
04 aug. 2015, 14:10
Premieră în universităţile din România: Procesoare ARM la Universitatea Hyperion

Deja se constată prezenţa lor în peste 60% din dispozitivele mobile (de exemplu, în peste 98% din smartphones) şi în sistemele embedded, astfel că aplicaţiile în domeniile industriale, de cercetare şi bunurilor de larg consum beneficiază de cele peste 50 de miliarde  de procesoare ARM produse până în prezent.

Odată cu îmbătrânirea şi evidenţierea limitelor arhitecturii x86/x64, procesoarele ARM încep să acapareze şi tehnica de calcul, pătrunzând deja puternic în zonele sistemelor mobile şi chiar ale înaltei performanţe, serverele. Faţă de astfel de arhitecturi clasice, pe lângă nenumarătele avantaje concrete precizate în literatură, există şi unul principial: consumul mult mai redus (datorită instrucţiunilor de complexitate redusă). Astfel, se consideră că arhitecturile x86/x64 nu mai pot progresa prea mult datorită cantităţii din ce în ce mai mari de caldură degajată de numărul enorm de tranzistoare, care ar ridica temperatura chipului peste limitele fizic admisibile şi datorită pierderilor prin efect tunel dacă dimensiunile structurilor s-ar micşora în continuare.

Avantajul principal, care încă persistă, al arhitecturii x86/x64 şi care o menţine dominantă în aplicaţiile de tip desktop o constituie volumul enorm de software care s-a scris în ultimele decenii pentru această arhitecură, şi necesitatea unui efort foarte mare pentru dezvoltarea de software ARM.

Chiar dacă instrucţiunile respective au o complexitate redusă, datorită simplităţii nucleului numărul şi complexitatea perifericelor care pot să încapă pe acelaşi chip au crescut foarte mult, ceea ce le face incomparabil mai dificil de învăţat decât arhitecturile anterioare de microcontrolere. În prezent, în toate universităţile tehnice importante ale lumii se fac eforturi mari pentru formarea de noi generaţii de utilizatori ai arhitecturii ARM, aflată în plină ascensiune şi privită ca o siguranţă pentru viitor.

Ca o premieră în România, începând cu anul 2015, Universitatea Hyperion din Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Științe Exacte şi Inginereşti, a trecut în programa analitică, de la generaţiile mai vechi de procesoare x86 şi AVR, la generaţia de ultimă ora ARM, beneficiind de platformele de dezvoltare cele mai moderne şi aportul unor specialişti care lucrează concret în acest domeniu.

Datorită marii complexităţi menţionate anterior, Universitatea Hyperion a produs deja şi a pus la dispoziţia studenţilor o serie de tutoriale video introductive, care să poată fi studiate în ritmul propriu al fiecăruia, astfel că timpul de curs şi laborator să poată fi folosit cât mai eficient. Viitorii cursanţi sunt sfătuiți să parcurgă pe cât posibil aceste tutoriale, pentru a putea beneficia de îndrumarea profesorilor în special în chestiunile cu adevărat dificile şi care ar necesita mult prea mult timp de căutări individuale în miile de pagini de documentaţie. Este important de știut faptul că posibilitatea lucrului cu microcontrolere ARM, constituie în CV-ul unui absolvent un avantaj major pentru toţi angajatorii importanţi din lume.

Tutorialele video pot fi urmărite pe contul de YouTube al Rectorului Universității Hyperion, prof. univ. dr. Sever Spânulescu – www.youtube.com/channel/UCGegiq3_aUL7K8RGNolxz3w.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cea mai mare autostradă din istoria României. Când e gata proiectul grandios
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card