Victoria candidatei Partidului Conservator, Park Geun-Hye, în scrutinul prezidenţial din Coreea de Sud a fost recunoscută public de adversarul său de centru-stânga, Moon Jae-In.
În vârstă de 60 de ani, Park a candidat din partea Partidului Saenuri împotriva adversarului ei liberal, Moon Jae-in, în vârstă de 59 de ani, care şi-a recunoscut înfrângerea, miercuri seara, chiar înainte de publicarea rezultatelor finale ale numărătorii voturilor. 3,5% la sută a fost procentul care l-a despărţit de victorie pe Moon, fost disident arestat de către tatăl lui Park, în timpul războiului rece.
Park revine acum la reşedinţa prezidenţială unde a copilărit, în vremea când tatăl ei, Park Chung-Hee conducea ţara cu o mână de fier, dar care a pus dealtfel bazele unei economii prospere ale Coreei de Sud care se zbătea atunci în sărăcie. Park a trăit multă vreme în urma tatălui său, dar a învătaţ de la el cum să fii un lider puternic.
În campania sa, Park a promis că va reduce diferenţe între săraci şi bogaţi şi că va face un program de redresare a economiei sud-coreene, a patra economie din lume la ora actuală, care a resimţit şi ea criza economico-financiară.
O nouă eră a diplomaţiei cu Nordul
După rezultatele alegerilor de miercuri, Park a repus pe tapet, ca obiectiv prioritar, relaţiile cu ţara vecină, Coreea de Nord, oferind o nouă abordare a acestei chestiuni. Astfel, preşedinta aleasă a promis joi „o nouă eră” în politica faţă de Coreea de Nord a Seulului, fondată pe o „securitate puternică şi o diplomaţie bazată pe încredere”, relatează AFP.
„Lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord arată gravitatea situaţiei securităţii în care ne aflăm”, a declarat Park Geun-Hye. „Voi respecta promisiunea pe care v-am făcut-o de a deschide o nouă eră în Peninsula coreeană, fondată pe o securitate puternică şi o diplomaţie bazată pe încredere”, a adăugat ea, după ce a ţinut un moment de reculegere la mormântul tatălui ei, care a condus ţara între1968 şi 1979.
În cursul campaniei electorale, Park s-a distanţat de intransigenţa care a caracterizat politica faţă de Coreea de Nord a partidului conservator şi preşedintelui Lee Myung-Bak, care a suspendat ajutorul umanitar acordat Phenianului, ca măsură de represalii faţă de bombardarea unei insule sud-coreene în 2010.
Park a sugerat inclusiv o eventuală întâlnire cu tânărul lider nord-coreean Kim Jong-un, propulsat la conducerea regimului comunist după moartea tatălui său Kim Jong-il, în decembrie 2011.
Unii specialişti apreciază totuşi că intenţiile îi vor fi temperate atât de către veterani din cadrul familiei politice din care face parte, cât şi de către voinţa afişată a Statelor Unite şi aliaţilor lor de a sancţiona Coreea de Nord în urma tirului unei rachete cu rază lungă de acţiune, la 12 decembrie, pe care îl consideră un test deghizat de rachetă balistică. Cele două Corei se află în continuare, în mod teoretic, în război, în lipsa semnării unui tratat de pace după războiul din perioada 1950-1953.