Rinichii de porc au concentrații mari de „galactoză-alfa-1” („alfa-gal”), o oligozaharidă bine cunoscută care declanșează respingerea aproape imediată. De fapt, această moleculă provoacă un tip bine cunoscut de alergie la carnea roșie, așa-numitul „sindrom alfa-gal”. Cu ani în urmă, United Therautics Corp a decis să încerce să creeze un porc modificat genetic, astfel încât să nu aibă acest alergen și ca persoanele cu acest sindrom să le poată mânca.
În decembrie 2020, FDA a aprobat GalSaves pentru consumul uman (și a inclus, ca posibilitate, utilizarea lor sanitară). Atunci echipa NYU Langone Health din New York a decis să să testeze dacă acești porci ar putea fi o sursă bună de xenotransplant. Ei au selectat un pacient în moarte cerebrală, care suferise de probleme de disfuncție renală, și au convins familia să efectueze experimentul.
Citeşte şi Eroare medicală uriaşă. Un rinichi a fost transplantat pacientului greşit
Timp de aproximativ trei zile s-a analizat funcția renală și rezultatele au fost „destul de normale” . De exemplu, rinichiul a produs „o cantitate normală de urină”, a explicat dr. Robert Montgomery, chirurg de transplant și director al studiului, citat de Reuters.
Nivelurile de creatinină ale pacientului (cauzate de funcția renală slabă) s-a observat, de asemenea, că revin la normal odată cu noul rinichi. Este un succes extraordinar, s-au pus de acord savanţii, iar rezultatele bune ale acestui transplant experimental deschid ușa pentru a începe utilizarea acestor rinichi (și a altor organe) la pacienții cu probleme.