PREMIERĂ MEDICALĂ. Prima operaţie cu un robot chirurgical în Timişoara

La Spitalul Judeţean din Timişoara a fost folosit cel mai performant robot chirurgical din Estul Europei. Doctorii de la Clinica II Chirurgie, coordonată de prof. dr. Lazăr Fulger, au efectuat prima operație cu un robot chirurgical de ultimă generație.
Iulian Tudor
09 iul. 2015, 08:13
PREMIERĂ MEDICALĂ. Prima operaţie cu un robot chirurgical în Timişoara

Operaţia de miercuri a fost în cazul unui cancer de rect – rectul a fost scos în teaca lui şi disecţia s-a făcut de jur împrejur, pentru ca o dată cu rectul să fie scoasă şi tumora. Este o disecţie grea pentru ca teaca să fie păstrată intactă, au explicat medicii, deoarece în jurul rectului sunt nervi care trebuie păstraţi. În cazul cancerului de rect, de câte ori se poate, se încearcă păstrarea traficului pe căi naturale. Chirugia robotică permite mai mult decât chirugia deschisă şi laparoscopică, facilitând păstrarea unui col rectal care să permită păstrarea tranzitului pe căi naturale, scrie tion.ro.

Operaţia a fost efectuată asupra unui pacient de 67 de ani. Robotul, achiziţionat printr-un proiect european, este unic în Europa de Est din punct de vedere al dotărilor. Bineînţeles, există şi alţi roboţi chirurgicali pe bătrânul continent, dar „ediţii” mai vechi. Practic, acest robot are o mai mare fineţe şi acurateţe decât mâna unui chirurg. „Mâna” acestui robot nu tremură, nici în cele mai stresante situaţii. Robotul Da Vinci este un telemanipulator. Chirugul, pe consolă, operează cu ajutorul acestui sistem care are o componentă mecanică, dar şi una informatică extrem de sofisticată şi poate opera un pacient aflat la o anumită distanţă – poate fi la doi metri sau la 11.000 de kilometri. Unele dintre aplicaţiile acestui telemanipulator ar fi chirugie la distanţă, inclusiv aplicaţii militare. Robotul are pentru chirugul de la consolă vedere tridimensională, vizibilitate, detaliile anatomice sunt văzute cu o mai mare acurateţe, disecţia se face cu mai mare fineţe.

„Are instrumente mai versatile decât chirugia laparoscopică, are un cap care reproduce mişcările mâinii umane. Disecţia în spaţii strâmte, exemplu pelvisul, cum ar fi cazul operaţiei de astăzi – rezecţia de rect – se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, priveşte şi vede tridimensional. E de aşteptat ca rezultatul final al operaţiei să fie unul mai bun, mai multă precizie, acurateţe, şanse mai bune postoperatorii”, spune Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Cu acest robot se fac operaţii de urologie, dar mai sunt şi alte operaţii care pot fi făcute. Se poate interveni la cancerul de prostată. Operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului pentru că e un spaţiu strâmt şi nervii care asigură funcţia sexuală şi urinară sunt foate sensibili.

Robotul achiziţionat este parte a unui proiect mai mare, în valoare de 4 milioane de euro. Preţul acestuia ajunge la suma de 1,5 milioane de euro. Suma de 4 milioane de euro este destinată pentru întreg proiectul pe cinci ani de zile, pentru toate laboratoarele. Este vorba de un proiect european de cercetare, prin care au fost accesaţi banii.

Citeşte şi Premieră medicală în România. O operaţie dificilă i-a redat unei fetiţe copilăria VIDEO

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'