PREMIERĂ MEDICALĂ. Prima operaţie cu un robot chirurgical în Timişoara

La Spitalul Judeţean din Timişoara a fost folosit cel mai performant robot chirurgical din Estul Europei. Doctorii de la Clinica II Chirurgie, coordonată de prof. dr. Lazăr Fulger, au efectuat prima operație cu un robot chirurgical de ultimă generație.
Iulian Tudor
09 iul. 2015, 08:13
PREMIERĂ MEDICALĂ. Prima operaţie cu un robot chirurgical în Timişoara

Operaţia de miercuri a fost în cazul unui cancer de rect – rectul a fost scos în teaca lui şi disecţia s-a făcut de jur împrejur, pentru ca o dată cu rectul să fie scoasă şi tumora. Este o disecţie grea pentru ca teaca să fie păstrată intactă, au explicat medicii, deoarece în jurul rectului sunt nervi care trebuie păstraţi. În cazul cancerului de rect, de câte ori se poate, se încearcă păstrarea traficului pe căi naturale. Chirugia robotică permite mai mult decât chirugia deschisă şi laparoscopică, facilitând păstrarea unui col rectal care să permită păstrarea tranzitului pe căi naturale, scrie tion.ro.

Operaţia a fost efectuată asupra unui pacient de 67 de ani. Robotul, achiziţionat printr-un proiect european, este unic în Europa de Est din punct de vedere al dotărilor. Bineînţeles, există şi alţi roboţi chirurgicali pe bătrânul continent, dar „ediţii” mai vechi. Practic, acest robot are o mai mare fineţe şi acurateţe decât mâna unui chirurg. „Mâna” acestui robot nu tremură, nici în cele mai stresante situaţii. Robotul Da Vinci este un telemanipulator. Chirugul, pe consolă, operează cu ajutorul acestui sistem care are o componentă mecanică, dar şi una informatică extrem de sofisticată şi poate opera un pacient aflat la o anumită distanţă – poate fi la doi metri sau la 11.000 de kilometri. Unele dintre aplicaţiile acestui telemanipulator ar fi chirugie la distanţă, inclusiv aplicaţii militare. Robotul are pentru chirugul de la consolă vedere tridimensională, vizibilitate, detaliile anatomice sunt văzute cu o mai mare acurateţe, disecţia se face cu mai mare fineţe.

„Are instrumente mai versatile decât chirugia laparoscopică, are un cap care reproduce mişcările mâinii umane. Disecţia în spaţii strâmte, exemplu pelvisul, cum ar fi cazul operaţiei de astăzi – rezecţia de rect – se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, priveşte şi vede tridimensional. E de aşteptat ca rezultatul final al operaţiei să fie unul mai bun, mai multă precizie, acurateţe, şanse mai bune postoperatorii”, spune Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Cu acest robot se fac operaţii de urologie, dar mai sunt şi alte operaţii care pot fi făcute. Se poate interveni la cancerul de prostată. Operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului pentru că e un spaţiu strâmt şi nervii care asigură funcţia sexuală şi urinară sunt foate sensibili.

Robotul achiziţionat este parte a unui proiect mai mare, în valoare de 4 milioane de euro. Preţul acestuia ajunge la suma de 1,5 milioane de euro. Suma de 4 milioane de euro este destinată pentru întreg proiectul pe cinci ani de zile, pentru toate laboratoarele. Este vorba de un proiect european de cercetare, prin care au fost accesaţi banii.

Citeşte şi Premieră medicală în România. O operaţie dificilă i-a redat unei fetiţe copilăria VIDEO

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Dispozitivele care cresc factura la energie electrică. Consumă chiar și atunci când sunt în stand-by
Capital.ro
România a pierdut-o pe regina muzicii lăutărești! Nimeni nu va mai fi ca ea
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Taxe școala de șoferi 2025. Prețurile s-au schimbat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletine. Se aplică începând cu 7 mai. Documentele clasice NU vor mai fi acceptate
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Eliberarea Prizonierilor Palestinieni: Tensiune și Speranță în Cisiordania
MediaFlux
PENSIONARE la doar 45 de ani! Reduceri la VÂRSTA de pensionare pentru mai mulți români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă