O premieră medicală a avut loc în SUA, unde o echipă de medici din statul Maryland a transplantat inima unui porc în corpul unui pacient, în vârstă de 57 de ani. Intervenția a reprezentat o ultimă soluție în încercarea medicilor de a-i salva viața bărbatului.
Acest tip de transplant a fost unul experimental și a avut un grad de risc maxim. Momentan, la câteva zile după operație, starea pacientului este una bună.
Potrivit medicilor de la Centrul Medical al Universității din Maryland, această intervenție în premieră a arătat că o inimă provenită de la un animal modificat genetic poate funcționa în corpul uman fără a fi respinsă imediat.
Deocamdată este prea devreme pentru a cataloga această intervenție a fi un total succes.
Pacientul care a fost supus transplantului de inimă este David Bennet, în vârstă de 57 de ani.
Fiul acestuia spune că Bennet știa că nu există nicio garanție că experimentul va funcționa, dar și-a dat acordul, fiind pe moarte, neeligibil pentru un transplant uman și fără alte opțiuni.
„Fie mor, fie fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că nu există garanții, dar este ultima mea opțiune”, a spus însuși pacientul, cu o zi înainte de operație, conform unei declarații date publicității de Facultatea de Medicină a Universității din Maryland.
„Dacă funcționează, va exista resursă nesfârșită de organe pentru pacienții suferinzi”, arată dr. Muhammad Mohiuddin, director științific al programului de transplant de la animal la om al Universității din Maryland.
Tentativele anterioare de a transplanta organe de la animale la ființe umane, proceduri denumite xenotransplanturi, au eșuat după ce organismul pacienților a respins transplantul după câteva zile.
Una dintre cele mai mediatizate astfel de proceduri a fost cea din 1984, când medicii au încercat transplantul inimii unui babuin la un copil muribund, numit Baby Fae de presa vremii. Din păcate intervenția a avut un rezultat tragic, întrucât organismul copilului a respins transplantul duupă doar 21 de zile.
Această procedurăîn premieră de transplant a fost aprobată de FDA, agenția federală americană responsabilă cu monitorizarea xenotransplanturilor, în baza unei autorizări de urgență, ce se eliberează atunci când un pacient cu o afecțiune gravă nu are alte opțiuni, relatează TheGuardian.com.