O premieră medicală a avut loc la un spital din Paris, Franța unde un pacient care a orbit din cauza unei maladii genetice degenerative și-a recuperat vederea în urma unei tehnici revoluționare care asociază terapia genică şi stimularea luminoasă.
Conform cercetătorilor, este prima dată când această tehnică permite unei persoane care a orbit să-și recupereze parțial vederea. Pacientul care a beneficiat de această intervenție suferea de retinopatie pigmentară, o maladie genetică degenerativă a ochiului, care provoacă distrugerea celulelor fotoreceptoare de la nivelul retinei, și determină o pierdere progresivă a vederii, care evoluează spre orbire.
Pacientul nu mai putea percepe prezenţa luminii, iar terapia i-a permis acestuia să localizeze şi să atingă obiecte, potrivit cercetătorilor care au făcut intervenția, notează Hotnews.
Pentru a-și recupera sensibilitatea la lumină, pacientului i-a fost injectată gena denumită ChrimsonR, responsabilă cu detectarea luminii gălbuie. La 5 luni după injectare, pacientul a fost capabil, cu ajutorul unor ochelari speciali echipați cu o cameră de filmat, să localizeze obiecte și să numere.
„Şapte luni mai târziu, pacientul a început să raporteze semne de ameliorare vizuală. Cu ajutorul acestor ochelari, pacientul poate de acum să localizeze, să numere şi să atingă obiecte”, au declarat cercetătorii.
Primul test, după intervenție al pacientului consta în a detecta un caiet mare şi o cutie mică cu capse, pacientul a reuşit să atingă caietul în 92% din cazuri, dar nu a putut să atingă cutia decât în 36% din teste. La al doilea exerciţiu, pacientul a trebuit să numere paharele de pe o masă, acțiune pe care a reușit să ducă la bun sfârșit în două din cele trei încercări.
Al treilea test, cerea pacientului să apese un buton de fiecare dată când un pahar era alternativ plasat sau înlăturat de pe masă, pentru a indica dacă percepe că obiectul e prezent sau absent. În tot acest timp activitatea lui cerebrală era măsurată cu ajutorul unei căşti echipate cu electrozi pentru electroencefalografie.