„Marșul se va numi „Împreună pentru sănătatea copiilor”. Pe lângă mămici și copilași o să participăm și noi. Vom participa împreună. Va fi un marș pașnic. Din câte știu eu, nu s-a mai făcut așa ceva„, a precizat dr. Ioana Mătăcuță, purtătoarea de cuvânt a instituției spitalicești.
Pe 1 iunie, în premieră, 200 de părinți, reuniți într-un grup, care solicită construcția unui spital nou de pediatrie cu condiții optime pentru copiii lor, au cerut aprobare Primăriei Sibiu pentru organizarea unui miting, pe 1 iunie, a declarat, pentru AGERPRES, una dintre mame, organizatoare a acțiunii de protest.
La acest miting au fost invitați și medicii pediatrii.
„S-a cerut aprobare pentru 1 iunie. Grupul de părinți este organizatorul, „Stop internării copiilor în spital fără părinți”, așa se numește marșul. Propunerea lor a fost între ora 17,00 și 20,00, în Piața Mare. Rămâne de văzut în aviz, în funcție de evenimentele care au loc în Piața Mare. Cam într-o oră-două va ieși avizul„, a precizat, pentru AGERPRES, Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
La mitingul de pe 1 iunie sunt așteptați 200 de părinți și medicii Spitalului de Pediatrie.
Contactată de corespondentul AGERPRES, una dintre mamele care fac parte din grupul de inițiativă care organizează acest marș, Gabriela Stănescu Hila, a declarat: „Ieșim in stradă, într-un miting pașnic, alături de copiii noștri, pentru a cere un spital nou și respectarea tuturor drepturilor copiilor și părinților în spitale. Estimăm un număr de 200 de persoane, la care ni se vor alătura și medicii din spitalul de Pediatrie Sibiu„.
AGERPRES a solicitat un punct de vedere al Spitalului de Pediatrie legat de mitingul părinților, la care au fost invitați medicii acestui spital.
În urma demersurilor la Ministerul Sănătății ale părinților de la Sibiu, s-a permis mamelor, în urmă cu zece zile, să se interneze la cerere, cu copiii bolnavi, în Secția de Infecțioase a Spitalului de Pediatrie din Sibiu. Mai mult, în urma demersurilor făcute de părinți la Ministerul Sănătății și avertizării emise de minister către Spitalul de Pediatrie de la Sibiu, a demisionat atât directorul, cât și șefa Secției de Infecțioase, care restricționaseră accesul mamelor alături de copiii internați, încălcând astfel un drept al acestora, potrivit oficialilor de la minister.
Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au atenționat, la începutul lunii, public, că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
În prezent există șapte paturi pentru mamele care vor să se interneze cu copiii bolnavi la Secția Infecțioase a Spitalului de Pediatrie din Sibiu. Înainte de acest scandal, erau trei locuri pentru mame. Până în august, când se termină mansardarea Secției de Infecțioase și vor fi locuri mai multe, conducerea spitalului promite zece paturi pentru mame.
În mod curent nu există mai mult de cinci solicitări din partea mamelor de a sta cu copiii.
Medicii recunosc că au comunicat greșit cu părinții copiilor bolnavi, interzicându-le mamelor dreptul de a sta cu pruncii în spital. Pentru a evita noi scandaluri la Pediatrie, primarul Sibiului i-a cerut demisia directorului acestui spital, Alexandru Mihuț, imediat după sosirea la Sibiu a sesizării Ministerului Sănătății. Noul director interimar, dr. Vasile Banciu, spune că după terminarea interimatului el nu vrea să rămână în această funcție, ci să își vadă de pacienți.
La Spitalul de Pediatrie din Sibiu vor fi angajați trei psihologi și vor fi atrași voluntari, care să-i ajute atât pe părinții copiilor bolnavi, dar și pe medici să comunice fără a mai izbucni conflicte.
Spitalul de Pediatrie din Municipiul Sibiu este un spital regional de urgență, unde sunt aduși copii bolnavi și din județele limitrofe.
Citeşte şi Medicii au ieşit din nou în stradă, nemulţumiţi de salarii VIDEO