Şeful Clinicii de Chirugie Maxilo-Facială Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, marţi, că în ultima jumătate de an la clinică vin din toată ţara persoane aflate în cazuri disperate, care „au colindat mai multe spitale din ţară”.
„Noi nu suntem la Cluj un fel de Dumnezeu al acestei specialităţi sau ne erijăm în a face lucruri a la Isus Hristos, ci încercăm să ajutăm aceşti oameni care vin în faze absolut depăşite, cazuri de cancer. Aceste cazuri depăşite sunt cele care evoluează la baza craniului, iar tumorile au invadat creierul, altele care coboară şi invadează coloana vertebrală sau merg spre plămâni sau invadează globii oculari. Avem cazurile disperate a două femei, una de 70 de ani şi alta de 38 de ani, şi pregătim operaţiile de extirpare a tumorilor faciale. Dacă nu se intervine chirurgical, evoluţia tumorilor în cele două cazuri este invazia ţesuturilor din jur, se produc hemoragii, iar dacă se prinde un vas mare pericolul este de deces. De asemenea, apar dureri insuportabile”, a spus Lung.
Potrivit acestuia, femeia de 70 de ani este din localitatea Vişeu, iar în cazul acesteia o tumoare aparent banală, în unghiul intern al ochiului, „s-a extins în ambii ochi, în fosele nazale, în maxilare şi la baza craniului, cu tendinţa de penetrare în cutia craniană”.
„Un astfel de caz nu îl operează nimeni în lume, pentru că, în asemenea situaţie, pacienta va rămâne oarbă şi trebuie scoşi ambii ochi, care sunt invadaţi de tumoare, se suprimă în totalitate nasul şi tot masivul facial central. Aceasta nu mai poate respira acum decât pe gură. După operaţie va rămâne fără zona frontală a feţei, fără nas, fără maxilar, se poate spune că va rămâne fără faţă”, a explicat Teofil Lung.
El a afirmat că în acest caz este nevoie de acordul familiei pentru intervenţie, care este „extraordinar de mutilantă”.
„Dacă nu obţinem acordul celor patru copii, nu vom efectua operaţia, nu sunt toţi în ţară. Apoi se pune problema reconstrucţiei, ce punem în loc în zona respectivă. În România, din păcate, nu se pot confecţiona nişte epiteze, nişte proteze, înlocuitoare de ţesuturi osoase şi de părţi moi. În acest caz s-a făcut o reconstrucţie anterioară şi s-au luat tegumente de pe frunte şi nu mai este zonă donatoare. Pe plan mondial se aplică epiteze speciale, care au forma zonelor anatomice pe care le înlocuiesc şi culoarea în aşa fel încât abia se deosebeşte de situaţia naturală. O astfel de epiteză costă între 3.000 şi 5.000 de euro, iar statul român nu acoperă aşa ceva”, a mai explicat medicul.
El a spus că în urma eventualei intervenţii chirurgicale condiţiile de viaţă post-operatorii ale pacientei de 70 de ani nu vor fi foarte bune, dar trebuie privită problema din punctul de vedere al „supravieţuirii”: „Trebuie văzut dacă pacientul se luptă să îşi prelungească viaţa. Eu nu prea am întâlnit oameni care să spună «vreau să mor» şi toţi spun «ajutaţi-mă». Când omul este în faţa morţii spune «ajutaţi-mă să trăiesc»”.
Cealaltă femeie, cea de 38 de ani, este din Bucureşti şi a fost pe la mai multe spitale din ţară. Ea a fost internată la clinica din Cluj-Napoca cu o tumoare care este extinsă de la baza craniului cu tendinţă de invadare a creierului, în toată hemifaţa stângă, urechea internă, faringele şi care se extinde spre pachetul jugulo-carotidian.
„A făcut chimioterapie şi i s-a făcut anterior o operaţie care îngreunează intervenţia pentru această pacientă. Şi acesta este un caz care a depăşit demult limitele extirpării chirurgicale şi se încadrează în cazuri extrem de dificile. Aceasta va fi operată miercuri. Doreşte să fie operată cu orice risc”, a menţionat Lung.
El a spus că dorinţa sa ar fi ca aceşti pacienţi să fie dirijaţi de medici de la început spre clinici de specialitate, de chirurgie maxilo-facială, astyfel încât să nu ajungă în „situaţii imposibile”.
„Aceşti pacienţi ajung târziu la noi pentru că se pierde timp în alte spitale şi există şi o neglijenţă personală care ţine de individ şi care crede că nu ajunge la operaţie. Aceste cazuri disperate care nu se operează nicăieri pe mapamond vor avea şi probleme post-operatorii, evoluţia lor nu va fi foarte satisfăcătoare, dar o facem pentru că eu nu pot spune pacientului că va muri. Această dorinţă de a ne ajuta semenii ne împinge să facem lucruri aproape imposibile”, a conchis Teofil Lung.
O astfel de intervenţie chirurgicală durează între patru şi şapte ore.
În cei 40 de activitate, Teofil Lung a avut aproximativ 3.000 de intervenţii chirurgicale numai pentru cazuri de cancer.