PREMIERĂ NAŢIONALĂ: Birou de sprijin pentru studenţii cu dizabilităţi, inaugurat la UBB Cluj

Un birou în cadrul căruia studenţii cu dizabilităţi pot primi consultanţă şi asistenţă pentru probleme specifice a fost inaugurat, luni, în premieră naţională, la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Romania TV
22 apr. 2013, 14:46
PREMIERĂ NAŢIONALĂ: Birou de sprijin pentru studenţii cu dizabilităţi, inaugurat la UBB Cluj

Lectorul universitar Laura Runceanu a declarat că UBB a inaugurat, luni, un birou pentru studenţii cu dizabilităţi, care facilitează şi sprijină includerea studenţilor cu nevoi diverse de învăţare în viaţa universităţii, informează Mediafax.

„Acesta oferă sprijin specializat, individualizat sau în grup, studenţilor cu dizabilităţi, în baza unei solicitări scrise sau telefonice, în funcţie de nevoile şi preferinţele studentului, în situaţii cum sunt dificultăţi temporare sau permanente în adaptarea la viaţa universitară, dificultăţi în accesul la procesul de predare – învăţare, obstacole în accesul fizic la clădiri şi spaţii ale universităţii. Biroul este prima astfel de structură înfiinţată într-o universitate din România”, a spus Runceanu, care este coordonatorul biroului.

Potrivit acesteia, noul birou va oferi sprijin şi cadrelor didactice pentru a-şi adapta stilul de predare în cazul studenţilor cu dizabilităţi, astfel încât aceştia să beneficieze de şanse egale de învăţare.

„La nivelul UBB sunt înscrişi circa 85 de studenţi cu diverse dizabilităţi, cum sunt deficienţe de vedere, de auz sau locomotorii”, a spus Runceanu.

Biroul pentru Studenţii cu Dizabilităţi va funcţiona în campusul universitar Hasdeu şi va fi deservit de trei specialişti, printre care şi un psihopedagog.

Prorectorul UBB Ioan Bolovan a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că universitatea oferă gratuit locuri de cazare pentru studenţii cu dizabilităţi, în cămine noi, cu camere adaptate nevoilor acestora.

„Este o preocupare a conducerii UBB de a asigura în spaţiile de cazare şi în clădirile universităţii facilităţi pentru studenţii cu dizabilităţi”, a menţionat Bolovan.

Mihaela Vâlceanu, studentă în anul II la Facultatea de Psihologie, are deficienţă de vedere la ambii ochi şi distinge doar obiectele mari şi persoana aflată în faţa sa, fără a şti dacă este femeie sau bărbat.

Ea consideră că un astfel de birou este foarte util atât actualilor studenţi cu dizabilităţi din UBB, cât şi celor care vor veni în anii următori.

„Cel mai greu mi-a fost, când am venit la facultate, să mă adaptez, să cunosc clădirile, amfiteatrele, să fiu acceptată de colegi, mai ales că aceştia nu ştiau mare lucru despre persoanele cu dizabilităţi. Eu înregistrez cursurile şi le ascult acasă. Ne va fi foarte util un astfel de birou, pentru că vom avea cărţi audio, printre altele, să avem şi noi acces la informaţii la fel cum au studenţii sănătoşi”, a spus studenta.

De asemenea, UBB a inaugurat, tot luni, Centrul de Consiliere Student Expert care oferă servicii de optimizare personală, consiliere psihologică şi de carieră, asistenţă psihoeducaţională.

Studenţii primesc şi suport psihoeducaţional „pentru depăşirea dificultăţilor academice şi consultanţă pentru identificarea şi valorificarea oportunităţilor de dezvoltare personală şi profesională”.

Acest centru ar putea oferi servicii şi studenţilor din alte universităţi clujene.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care-și pot schimba soarta până pe 15 august. Șansa le surâde
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Cel mai atractiv desert de post. Prăjitură cu gem și ciocolată
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru securitatea Israelului în fața amenințărilor iraniene
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?