Intervenţia minim-invazivă a fost realizată pro bono şi a presupus reconstrucţia vaginului printr-o biogrefă de ultimă generaţie, care o va ajuta pe fată să aibă o viaţă sexuală normală, scrie ziarulring.ro. Profesorul Petre Brătilă, care a operat de cancer de col uterin o femeie gravidă, a fost singurul medic din ţară care a reuşit să rezolve problema Alinei. Fata s-a născut fără vagin şi uter, o malformaţie extrem de rară care poartă numele de Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Tinerei i-a fost descoperită malformaţia la vârsta de 18 ani, când a mers pentru prima dată la medic pentru a afla de ce nu are încă menstruaţie.
Citeşte şi Zece idei false ale bărbaţilor despre cum se masturbează femeile
Pierduse orice speranţă
Până să ajungă la profesorul Brătilă, timp de patru ani, Alina a trecut prin emoţii copleşitoare, de la teamă şi incertitudine la deznădejde şi chiar furie, mai ales că niciun medic nu reuşea să îi ofere o soluţie. „Am întâlnit medici care cunoşteau foarte puţine lucruri despre această problemă şi medici care aveau o atitudine foarte rece faţă de suferinţa mea. Mergeam de la un spital la altul, fusesem refuzată şi nu mai credeam că există vreo soluţie pentru cazul meu. Ştiam că nu sunt bolnavă, însă o viaţă fără boală nu înseamnă neapărat o viaţă normală. Iar eu voiam să trăiesc ca oricare altă femeie”, povesteşte Alina.
Biogrefa, soluţia ideală
Pentru formarea unui vagin nou, prof. dr. Brătilă a folosit o tehnologie revoluţionară de reconstrucţie tisulară – grefă biologică acelulară de generaţia a doua, tip Surgisis, fiind prima intervenţie de acest tip efectuată în România şi doar 10 astfel de cazuri în lume. Procedura a fost minim-invazivă, combinată laparoscopic şi vaginal. Grefa acelulară Surgisis este folosită pentru a îmbunătăţi viaţa pacienţilor, permiţând corpului să-şi regenereze în mod natural ţesutul lipsă. Grefa biologică interacţionează cu corpul, iniţiind creşterea şi remodelarea ţesutului la nivelul matriţei corespunzătoare vaginului nou, devenind, în timp, ţesut vaginal viabil, puternic, cu propriile vase de sânge. Fiind acelulară, grefa Surgisis reduce riscul de transmitere a infecţiilor, de reacţie inflamatorie sau de rejecţie.
Citeşte şi Află cele 7 lucruri mai puţin cunoscute despre ciclul menstrual şi corpul unei femei
Biotehnologia, ştiinţa care realizează imposibilul
„Pregătirile pentru operaţie au durat câteva luni, în care am achiziţionat grefele, am proiectat şi construit mulajul pentru grefă şi, nu în ultimul rând, am pregătit psihologic pacienta. Ideea operaţiei a fost a mea, însă citind şi documentându-mă, am constatat că şi alţi medici din lume au gândit la fel. Intervenţia constă în realizarea unei disecţii între vezică şi rect, în care am introdus un mulaj pe care am ataşat grefa biologică, pe care am fixat-o cu adeziv biologic. Biotehnologia este ştiinţa materialelor biologice din ţesuturi proprii sau de la alte specii. Folosesc biotehnologia de doi ani încoace în operaţii de reconstrucţie a tractului genital feminin. Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Pacientele la care s-a făcut vaginoplastia cu grefă vor purta dupa intervenţie un dilatator vaginal pentru o anumită perioadă şi vor putea să aibă raport sexual după aproximativ patru-şase săptămâni.”, a declarat prof. dr. Brătilă.