PREMIERĂ. Oamenii de ştiinţă vor secvenţia ADN-ul în spaţiu

Astronauta americană Kate Rubins, sosită sâmbăta trecută pe Stația Spațială Internațională, urmează să testeze un dispozitiv de secvențiere nanoporă, numit MinION, pentru a decoda ADN-ul în spațiu, informează Reuters.
Filip Stan
16 iul. 2016, 14:21
PREMIERĂ. Oamenii de ştiinţă vor secvenţia ADN-ul în spaţiu

Kate Rubins, care a studiat Ebola și alte virusuri ucigașe înainte de a deveni astronaut și care pentru această activitate desfășurată pe Pământ purta costume de biosiguranță de nivel înalt, va lucra pe avanpostul orbital cu probe de testare inofensive, utilizând acest dispozitiv de buzunar dezvoltat de Oxford Nanopore Technologies, de dimensiunea unui smartphone, dar cu o greutate de aproximativ două kilograme.

În calitate de prim „vânător” profesionist al virușilor în spațiu, ea va încerca să finalizeze prima decodificare deplină a ADN-ului, sau „secvențiere”, pe orbită. Vor fi efectuate teste atent controlate, pe o bacterie, un virus și celule de șoarece. Însă nu se va întâmpla nimic periculos, întrucât toate au fost deja secvențiate în mod repetat și totul este sigur pentru a fi realizat în mediul închis al laboratorului spațial, a dat asigurări cercetătoarea.

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii de știință trebuie să le dovedească este cât de bine funcționează MinION în condiții de microgravitație. „Tehnologia se comportă diferit aici. Fluidele se comportă diferit aici”, a declarat astronauta într-un interviu acordat joi pentru Reuters de pe Stația Spațială Internațională.

În viitor, Rubins ar dori să utilizeze dispozitivul pentru a afla mai multe despre potențiale colonii de microbi care s-au instalat în sistemul de apă al stației care orbitează și în altă parte la bordul acesteia. „Avem apă minunat de curată, dar avem un sistem de apă care a fost aici timp de 15 ani. Există oare microbi care trăiesc în acest sistem?”, s-a întrebat Rubins.

„Am demonstrat că ființele umane pot trăi în spațiu, acum avem posibilitatea de a vedea modul în care microbii reacționează în spațiu”, a spus cercetătoarea citată de Daily Mail.

Testele sunt destinate să dovedească dacă tehnologia poate fi folosită pentru a înțelege cum se dezvoltă microbii în laboratorul spațial, a ajuta la diagnosticarea de boli ale astronauților de pe stație, precum și în misiuni viitoare, posibil pentru a testa probe de pe Marte și din alte locuri pentru a identifica semne de viață pe bază de ADN.

Aparatul se conectează la o suită de alte instrumente de diagnosticare la bordul stației, incluzând Reacția de polimerizare în lanț, PCR, dispozitiv care poate testa gene unice.

MinION urmează să fie transportat pe ISS la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce va fi lansată luni de la Cape Canaveral, Florida. Acesta va fi prima lui utilizare în spațiu.

În prezent, eșantioanele din spațiu trebuie să fie înghețate și transportate înapoi pe Pământ pentru analiză.

Actualul comandant al ISS, Jeff Williams, a făcut anterior unele experimente pe gene în spațiu, dar noul dispozitiv va permite mult mai mult.

Potrivit NASA, scopul acestei testări tehnologice este de a furniza dovezi că secvențierea ADN-ului în spațiu este posibilă și are potențialul de a permite identificarea microorganismelor, de a monitoriza schimbările ce apar la microbi și la om ca răspuns la condițiile de zbor spațial și, eventual, de a ajuta la detectarea de viață pe baza ADN-ului în alte locuri din univers.

„Scopul final este de a fi capabili să facem pe stația spațială sau pe Marte lucrurile pe care suntem capabili să le facem în mod normal pe Pământ atunci când secvențiem ADN-ul”, a declarat cercetătorul Douglas Botkin din cadrul agenției spațiale americane, citat miercuri de Daily Mail.

Citeşte şi Cum au reuşit chinezii să modifice ADN-ul uman

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE. S-a AFLAT TOTUL despre CANDIDATURA lui Crin Antonescu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!