Cei trei, Cristian Chira, de la Colegiul Vasile Alecsandri, Dorin Clisu, fost elev la acelaşi colegiu, actuamente „boboc” la Universitatea Jacobs din Germania şi Dan George Mitescu, de la Colegiul Costache Negri, au avut, înainte de plecarea la Aeroportul Otopeni, o întrevedere cu primarul municipiului Galaţi, Marius Stan şi cu presa, potrivit Agerpres.
Cu acest prilej, Cristian Chira a explicat în ce constă concursul şi de ce robotul inventat de ei este performant.
„Totul constă într-un chit lego pe care îl are toată lumea şi cu acel chit lego trebuie construit un robot care trebuie să îndeplinească nişte sarcini prestabilite într-un timp cât mai bun. Robotul nostru poate îndeplini acele sarcini într-un timp performant. La acest proiect am lucrat, cumulate, cam 30-40 de ore la faza regională a olimpiadei, cam tot atâtea la faza naţională, iar pentru internaţională cam câteva sute de ore, deci mult, foarte mult”, a explicat Cristian Chira.
Tinerii au declarat că pleacă la concurs cu şanse mari de a lua un premiu pentru că s-au pregătit foarte bine.
„Mergem cu gândul de a câştiga. Cei mai redutabili concurenţi vor fi din Rusia, China, Japonia, Thailanda, pentru că aceştia au mai câştigat în anii trecuţi, dar noi credem că timpul nostru de execuţie este extrem de bun şi cred că avem şanse să luăm un premiu”, a spus Dorin Clisu.
„Eu mă gândesc să fim în primii opt, dar cred că este posibil să ajungem chiar în primii patru”, a declarat, la rândul lui, Dan George Mitescu.
CITEŞTE ŞI: Un ELEV ROMÂN, PREMIAT DE NASA, vrea să facă o mână robotică controlată prin unde cerebrale
În ceea ce priveşte viitorul lor, după această olimpiadă, dar şi după terminarea studiilor, părerile sunt împărţite.
„Eu am fost anul trecut în clasa a XII-a, în Galaţi, iar acum sunt student la Jacobs University în Germania şi m-am întors în ţară ca să reprezint România în acestă competiţie. Acolo studiez inginerie electrică şi calculatoare. După facultate intenţionez să lucrez la o companie undeva, în Germania şi după un an, doi, să mă întorc în ţară”, a spus Dorin Clisu.
„Eu am aplicat şi sper să intru la Universitatea Cambridge din Anglia, deja am primit invitaţia pentru interviu. Am aplicat la cursul de ştiinţa calculatoarelor cu matematică şi mă voi specializa în inteligenţa artificială şi sper să mă duc pe acest domeniu, chiar ceva conex cu domeniul roboticii. Mi-aş dori să mă stabilesc acolo”, a afirmat Cristian Chira.
„Aş vrea să aplic ca şi colegul meu la Jacobs în ştiinţa calculatoarelor sau inginerie electrică sau, dacă nu, în Bucureşti la Mecatronică. După universitate, plănuiesc să mă întorc în ţară, dacă găsesc loc de muncă, dacă nu, rămân în străinătate”, a precizat, Dan George Mitescu, mezinul echipei.
Primarul Marius Stan s-a declarat onorat de faptul că trei tineri gălăţeni reprezintă România şi municipiul la această olimpiadă şi le-a oferit un fanion al oraşului pe care să îl ia cu ei în sala de competiţii, câte un album al municipiului Galaţi, dar şi insigne cu însemnele oraşului, pe care să le poarte în cadrul competiţiei. Tinerii i-au dăruit la rândul lor, un tricou care poartă pe spate numele ţării noastre, iar pe faţă, numele sponsorilor care i-au ajutat să plătească transportul până în Indonezia.
„Când vin cu medaliile de la competiţie îi vom premia. Sunt convins că trebuie să pregătim banii deja”, a spus primarul.
România participă în premieră la Olimpiada Internaţională de Robotică, unde vor fi prezenţi peste 16.000 de elevi din peste 40 de ţări din întreaga lume. Ţara noastră va fi reprezentată de două echipe de la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti, la categoriile ciclu primar şi gimnaziu şi de cea de la Galaţi, la categoria licee.