Atentatul a fost comis în regiunea semiautonomă Puntland, unde au avut loc de-a lungul timpului numeroase atacuri executate de islamiști shebab, asociați cu Al-Qaida. În aceeași regiune operează însă și un grup de combatanți care au părăsit rândurile milițiilor shebab pentru a se alătura Statului Islamic.
Potrivit agenției SITE, care monitorizează site-urile de internet islamiste, SI a revendicat marți seara, prin intermediul agenției sale de propagandă Amaq, „operațiunea de martiraj” din Bosaso, precizând că pentru aceasta a fost folosită „o veste încărcată cu explozibili”.
Autorul atentatului a detonat încărcătura la un punct de control din orașul-port din golful Aden. „Forțele de securitate l-au oprit pe suspect în timp ce acesta se apropia, moment în care acesta s-a aruncat în aer, omorând cinci persoane. Un membru al forțelor de securitate și patru civili au fost uciși în explozie”, a explicat pentru AFP un responsabil al poliției locale. Mai mulți martori au menționat că explozia a avut loc în apropierea unui hotel folosit de responsabili locali ca loc de întrunire.
Citeşte şi Atacuri teroriste multiple, comise de membri Stat Islamic la o bază militară din Irak
Despre gruparea desprinsă din milițiile shebab se știe că este condusă de somalezul Abdulqadir Mumin, care s-a alăturat SI în octombrie 2015 și din august 2016 se află pe lista teroriștilor internaționali a Departamentului de stat al SUA. Născut la Puntland la o dată necunoscută, Mumin a trăit în Suedia o vreme, după care s-a instalat în Anglia și a dobândit cetățenia Marii Britanii, câștigând, în anii 2000, reputația de predicator înflăcărat și răzbunător.
Statul Islamic a mai revendicat la începutul lui februarie un atac armat, dar nu unul sinucigaș, asupra unui hotel din Bosaso, soldat cu moartea a patru gărzi și a doi atacatori.
Pe de altă parte, un specialist în problemele Cornului Africii, Rashid Abdi, a declarat pentru France Presse că trebuie privite cu „prudență revendicările SI, pentru că au tendința să revendice tot”.