Premieră ştiinţifică. Prima tumoare facială la o fosilă a fost descoperită la un dinozaur pitic din Transilvania

O echipă internațională de cercetători, printre care Zoltán Csiki-Sava și Răzvan Andrei de la Universitatea din București, a documentat un tip de tumoare benignă la dinozaurul pitic Telmatosaurus transsylvanicus.
Filip Stan
05 iul. 2016, 19:04
Premieră ştiinţifică. Prima tumoare facială la o fosilă a fost descoperită la un dinozaur pitic din Transilvania

Descoperirea unei excrescențe faciale tumorale pe mandibula acestui gen de dinozaur cu cioc de rață (sau hadrozaur, în termeni paleontologici) a fost raportată în premieră într-un sit din cadrul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, administrat de Universitatea din București.

Echipa de cercetători a descoperit un tip de tumoare benignă la dinozaurului pitic Telmatosaurus transsylvanicus, tumoare care este cunoscută la oameni, mamifere și unele reptile actuale, dar care nu a mai fost raportată până acum într-un animal fosil. Această descoperire reprezintă o premieră în istoria cercetărilor paleontologice pe plan mondial, fiind de asemenea și prima tumoare documentată exhaustiv la un dinozaur pitic. Exemplarul patologic a fost descoperit în roci vechi de aproximativ 69-67 milioane de ani, roci ce apar în „Valea Dinozaurilor” din Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, sit UNESCO.

Din momentul descoperirii, acum mai bine de un deceniu, era evident că fosila era deformată dar cauza acestei malformații, a rămas un mister până acum” a declarat Conf. dr. Zoltán Csiki-Sava de la Universitatea din București, conducătorul echipei care a descoperit fosila. „Pentru a putea investiga structura internă a excrescenței, echipa noastră a fost invitată de către SCANCO Medical AG din Elveția să ’privească’ în interiorul acestei mandibule de Telmatosaurus folosind echipamentul lor microtomografic de ultima generație”.

Microtomografiile computerizate au sugerat că dinozaurul a suferit de o boală cunoscută sub numele de ameloblastom, o tumoare benignă, non-canceroasă, la care sunt predispuși atât oamenii și mamiferele în general, cât și unele reptile contemporane nouă.

Doctorul Bruce Rothschild (Universitatea Medicală Northeast Ohio, SUA), un expert mondial în paleopatologie (studiul bolilor și rănilor străvechi), a studiat microtomografiile și a declarat: „Descoperirea unui ameloblastom care a afectat un dinozaur cu cioc de rață arată că avem mai multe în comun cu dinozaurii decât am realizat până acum. Suferim de aceleași tumori”.

În Cretacicul terminal, acum 70-66 de milioane de ani, dinozaurii din România, inclusiv Telmatosaurus, trăiau pe o insulă a Oceanului Tethys. Datorită selecției naturale induse de mediul insular, acești dinozauri aveau talii mult reduse comparativ cu rudele lor de pe continent, o situație exemplificată mai recent (în termeni geologici) de către elefanții pitici din unele insule mediteraneene (Cipru sau Malta). Comparat cu ilustrele sale rude de pe continent precum Edmontosaurus care putea atinge 10-12 metri lungime, un Telmatosaurus adult abia ajungea la 4 metri. În același timp, pterozaurul gigant Hatzegopteryx, un alt animal care trăia pe Insula Hațeg, avea o anvergură a aripilor de 10-12 metri.

De multă vreme s-a considerat că viața pe o astfel de insulă induce o probabilitate crescută de ocurență a bolilor în cazul animalelor, așa cum propunea în primii ani ai secolului trecut și excentricul paleontolog Baronul Franz Nopcsa (descoperitorul dinozaurilor din Transilvania). Acest dinozaur reprezintă cel mai bine documentat studiu de caz care susține această idee.

Acest studiu a fost publicat de un grup internațional de cercetători de la Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din România, Universitatea Medicală Northeast Ohio și Universitatea Johns Hopkins, ambele din SUA și Universitatea din Southampton, Marea Britanie.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul european important care va dispărea în circa 100 de ani. Se caută o soluție pentru salvarea lui
Capital.ro
Taxă obligatorie în România după deces. Va costa 6.000 lei. Se semnează declarație notarială
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale