După 102 ani de la prima aterizare a unui avion biplan pe un crucişător echipat cu o platformă, aeronautica navală a intrat astfel într-o nouă eră, când avioane automatizate se vor integra în operaţiuni aeriene navale înainte de a ateriza pe puntea unor nave uriaşe legănate de valuri, scrie Agepres.
”Astăzi aţi putut vedea viitorul”, a declarat, cu entuziasm, ministrul Marinei americane Ray Mabus, venit la bordul portavionului ”George HW Bush” pentru a asista împreună cu alţi înalţi oficiali ai US Navy la această premieră.
Încadrată de două avioane de luptă F-18 în cursul zborului său de la baza aeronavală Patuxent River, din Maryland /est/, drona X-47B, supranumită ”Lup de mare”, a aterizat pe portavionul care naviga în largul coastelor Virginiei /est/.
Perfect aliniată cu axa portavionului, drona şi-a efectuat coborârea în mod autonom, reajustându-şi constant poziţia, graţie unor GPS-uri integrate în aparat şi în navă, care sunt în comunicare constantă.
Spre deosebire de un Predator sau un Reaper pilotate de la distanţă, X-47B a depăşit limita în materie de automatizare: operatorii doar au configurat planul de zbor şi au lăsat-o să se descurce, supraveghind însă modul în care aparatul evoluează şi poate să-şi schimbe ”ordinele”.
Odată aterizată pe puntea portavionului, ”câinii galbeni”, cum sunt numiţi membrii personalului care se ocupă de avioanele de la bordul portavioanelor, se apropie de dronă, o ancorează şi o examinează.
Cu o lungime de 12 metri şi o deschidere a aripilor de 19 metri, drona, construită de firma Northrop Grumann, dispune de întreaga suprafaţă de zbor a punţii pentru a evolua. Apoi, un operator dotat cu o comandă fixată pe braţul său stâng, ghidează drona către partea din faţă a navei pentru a fi catapultată, o operaţiune ce a fost realizată prima dată în luna mai.
Propulsată în aer, drona X-47B face o vastă buclă în jurul portavionului şi aterizează din nou fără probleme.
Cu această etapă crucială, printre ultimele dintr-un program demonstrativ, US Navy intră acum în miezul problemei.
”Tehnologiile, algoritmii, procedurile operaţionale, sistemele integrate ale portavioanelor, toate aceste cunoştinţe vor fi utilizate pentru programul UCLASS”, a explicat contraamiralul Mat Winter, şeful programelor de drone al Marinei americane.
Programul are drept scop dotarea US Navy cu o dronă operaţională până în 2019, care va acţiona de pe un portavion pentru misiuni de supraveghere, dar şi pentru lovituri aeriene.
Viitoarea dronă UCLASS va trebui să permită eliberarea avioanelor ”tradiţionale”, precum F-18 Hornet /avion uşor de bombardament/ sau Growler /de război electronic/, pentru a de concentra pe misiunea lor primă.