”Am simţit o voinţă comună de soluţionare a acestei probleme”, a dat ea asigurări marţi pe postul de televiziune Sky, după întâlnirile pe care le-a avut la Haga şi Berlin. ”Este clar că UE 27 vrea să ajute. Problema este cum”, i-a răspuns preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-un mesaj pe un ton sarcastic, postat pe contul său de Twitter, după întâlnirea cu May.
Theresa May a anunţat că doreşte să obţină asigurări cu privire la ”backstop” – soluţia găsită în vederea evitării reimpunerii unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, care impune rămânerea Regatului Unit în Uniunea Vamală cu UE. ”Noi vrem să fim siguri că este doar temporar. Acestea sunt asigurările pe care le voi căuta în zilele următoare”, a declarat ea pentru presa britanică.
Însă secretarul de stat britanic însărcinat cu Brexitul Martin Callanan a complicat datele problemei, cerând ”asigurări juridice suplimentare care să fie constrângătoare”. Cancelarul Angela Merkel a refuzat-o pe Theresa May la Berlin, confirmându-i că ”nu este posibilă schimbarea acordului” încheiat în vederea retragerii Regatului Unit la 29 martie.
Citeşte şi Premierul scoţian cere o moţiune de cenzură împotriva Theresei May
Întâlnirea cu Donald Tusk, la Bruxelles, a fost urmată de o reuniune cu preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi negociatorul UE Michel Barnier. May nu a făcut vreo declaraţie la ieşirea acestei întâlniri, iar Comisia şi-a amânat comunicarea punctului de vedere în conferinţa de presă zilnică, miercuri. ”Nu există loc de renegociere, dar clarificări mai ample sunt posibile”, a dat asigurări marţi dimineaţa Jean-Claude Juncker.
După încheierea acordului retragerii, la sfârşitul lui noiembrie, după 17 luni de negocieri dificile, liderii Celor 27 au continuat să repete că aceasta este singura lor ofertă disponibilă.
Soluţia ”backstop”, care prevede crearea provizorie a unui ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE şi Regatul Unit, în vederea evitării întoarcerii la o frontieră fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord, este respinsă de către conservatorii pro-Brexit şi de aliatul nord-irlandez al lui May, micul partid unionist DUP. Luni, aproape sigură de o înfrângere umilitoare în Camera Comunelor în privinţa acordului, May a anunţat amânarea votului, prevăzut marţi, provocând furia deputaţilor din toate taberele.
Parlamentul s-a aflat marţi în centrul unor zvonuri despre o eventuală moţiune de cenzură a opoziţiei sau despre o frondă internă în Partidul Conservator vizând să o răstoarne pe May de la putere.