Aceste noi legi pentru ‘învingerea extremismului’ ar urma să figureze în programul legislativ al guvernului Cameron, executiv care va fi anunțat la 27 mai în parlament de Regina Elisabeta a II-a, în timpul discursului său tradițional.
David Cameron consideră că Marea Britanie a dat dovadă de mai multă vreme de ‘un anumit laxism’ și că este timpul ‘să fie întoarsă pagina în ceea ce privește această abordare ineficientă’, potrivit afirmațiilor sale, relatate de serviciul său de presă, potrivit Agerpres.
Noile legi ar urma să meargă mai departe decât cele precedente adoptate de guvernarea de coaliție, formată împreună cu liberal-democrații, care au blocat mai multe măsuri.
Printre noutăți figurează recurgerea la ordonanțe în scopul interzicerii ‘organizațiilor extremiste’ considerate responsabile de radicalizarea unor tineri.
Guvernul britanic speră să poată închide locurile unde ‘extremiștii încearcă să influențeze alte persoane’ și asociațiile acuzate de colectarea de fonduri pentru grupările extremiste și teroriste identificate.
De asemenea, el speră să restrângă intrarea de extremiști străini pe teritoriul Marii Britanii.
‘Propunem o lege care să includă anumite măsuri, cum ar fi interzicerea anumitor grupuri sau persoane care încearcă în mod activ să promoveze ura și intoleranța ce ar putea duce la divizarea societății noastre și să dăuneze valorilor noastre britanice’, a declarat, la BBC, ministrul de interne al Marii Britanii, Theresa May, potrivit Agerpres.
Citeşte şi David Cameron: NATO condamnă unanim „actele barbare” ale Statului Islamic
Aceasta a precizat că acțiunea s-ar înscrie ‘într-un demers mai larg, o strategie în care unul dintre elementele centrale va fi apărarea valorilor noastre britanice, a valorilor noastre democratice’.
Theresa May a promis aceste măsuri în timpul congresului Partidului Conservator, desfășurat în septembrie anul trecut la Birmingham, în cazul în care conservatorii vor fi readuși de alegători la putere. La acea dată, ea și-a făcut publică intenția de a recurge la ordonanțe pentru a restrânge activitățile și deplasările unor persoane și mai ales a predicatorilor.
‘Într-o țară democratică, este o mare eroare să etichetezi persoane ca fiind ‘extremiste’ și să impui restricții majore la adresa activității lor, fără a trece printr-o procedură judiciară în forma corectă, într-un sistem transparent’, a atenționat atunci Emma Carr, directoarea Big Brother Watch, grup de reflecție asupra libertăților individuale.