Premierul Marii Britanii spune că este nevoie de o Uniune Europeană mai flexibilă, nu de un bloc comunitar. Mesajul a fost transmis într-un discurs pe care David Cameron l-a susţinut înainte de publicarea unei scrisori pe care executivul de la Londra o va trimite preşedintelui Consiliului European. În document, administraţiei de la Bruxelles i se cer mai multe reforme pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.
Şeful guvernului de la Londra a precizat că britanicii vor avea de luat o decizie crucială peste doi ani, când Regatul Unit va organiza un referendum pentru a hotărî dacă rămâne sau nu în Uniunea Europeană.
„Decizia de a rămâne sau de a pleca din UE este poate cea mai importantă decizie pe care poporul britanic va fi nevoit să o ia”, a spus David Cameron.
„Uniunea Europeană trebuie să se schimbe. Trebuie să devină mai competitivă pentru a face faţă dezvoltării economiilor precum China şi India. Trebuie să pună relaţiile dintre ţările din zona euro şi a celor din afara zonei euro, precum Marea Britanie, pe o bază solidă şi de lungă durată. Trebuie să dea dovadă de o răspundere democratică mai mare faţă de parlamentele naţionale. Mai presus de toate, trebuie, aşa cum am spus şi la Bloomberg, să acţioneze cu flexibilitatea unei reţele şi nu cu rigiditatea unui bloc”, a adăugat premierul britanic.
Patru condiţii pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană
În patru puncte publicate pe pagina sa de Facebook, premierul britanic David Cameron speră ca Uniunea Europeană:
1. Să nu facă discriminare între statele europene care nu sunt membre ale zonei euro. „Dacă UE este asimilată zonei euro, atunci nu vom face parte din acest club;
2. să pună accent pe competitivitatea pieţei unice;
3. să întărească rolul parlamentelor naţionale „prin schimbări constrângătoare din punct de vedere juridic şi ireversibile”;
4. să îşi rezerve un control mai mare asupra imigraţiei
3) renforce le rôle des parlements nationaux, «par des changements juridiquement contraignants et irréversibles».
4) lui octroie un plus grand contrôle sur l’immigration. Le premier ministre souhaite imposer un délai d’«un certain nombre d’années» avant que les travailleurs europééns ne puissent toucher certaines aides sociales britanniques.