Contrar planurilor, notează BTA, Trump a invitat media înainte de întâlnirea tete-a-tete din Biroul Oval şi a declarat presei că SUA ar putea avea în vedere ridicarea vizelor pentru bulgari. „Vom lucra la această problemă”, a spus liderul de la Casa Albă, subliniind că Statele Unite au o „mare prietenie” cu Bulgaria.
Preşedintele american a afirmat că ar putea vizita Bulgaria, la invitaţia premierului bulgar, iar la remarca acestuia din urmă că bugetul militar al Bulgariei a ajuns la 3,1% din PIB – peste cei 2% cât este obiectivul NATO -, Trump a asigurat că „este un lucru foarte bun”, menţionând: „Ar trebui să spuneţi acest lucru şi Germaniei”, a consemnat BTA, potrivit Agerpres.
Bulgarii „cumpără mult echipament militar din SUA, cel mai bun echipament din lume”, a mai notat Trump.
Boiko Borisov a declarat ulterior presei că a discutat „15 minute (cu preşedintele american) despre proiectul centralei nucleare de la Belene, întrucât până acum oamenii vorbeau despre Belene ca fiind o centrală rusească, or nu este adevărat: este 100% bulgară”, a asigurat el.
„I-am spus lui Donald Trump că nu pot să fac o uzină nouă şi să arunc pur şi simplu două reactoare noi de generaţia a 3-a, pentru că bulgarii ar da cu pietre în mine”, a spus Borisov, referindu-se la reactoarele pentru centrala de la Belene livrate deja de Rusia. Trump „este un om de afaceri şi a înţeles că este un proiect foarte bun şi o echipă de experţi nucleari american va veni chiar săptămâna aceasta să vadă reactoarele de la Belene şi Kozlodui”, a menţionat el, potrivit Agerpres.
Premierul bulgar le-a mai spus ziariştilor din SUA că Marea Neagră este o mare sigură şi în apele sale „trebuie să aibă loc cât mai multe exerciţii posibil pentru a creşte puterea de descurajare a Bulgariei”, insistând că în cursul întâlnirii nici el, nici preşedintele SUA nu au comentat nimic împotriva unei terţe ţări.
Borisov a mai afirmat în întâlnirea sa cu presa că nu i-a „putut explica preşedintelui (Trump) cum e posibil ca procuratura, Agenţia de stat pentru securitate naţională şi Ministerul de Interne să aresteze pe cineva acuzat de spionaj şi apoi un tribunal bulgar să-i permită acestuia să meargă în Rusia să fie decorat de (preşedintele rus Vladimir) Putin”, referindu-se la liderul Mişcării bulgarilor rusofili, Nikolai Malinov, arestat în august sub acuzaţia de spionaj şi supus unei interdicţii de călătorie, dar care a fost autorizat de un tribunal să se deplaseze la Moscova în octombrie pentru a primi o medalie de stat de la liderul de la Kremlin.