China, statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume unde partidul comunist construieşte drumul spre capitalism, îşi va trimite săptămâna viitoare premierul la Bucureşti, la Summitul de Cooperare China – Europa Centrală şi de Est, pentru a ghida strategia comercială chineză într-o regiune în căutare de investitori. Din 2007 încoace deficitul comercial al României cu China a crescut de la 1,3 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro. România a importat anul trecut mărfuri de 2,1 miliarde de euro din China, scrie ZF.ro.
România este interesată de banii chinezilor mai ales pentru sectorul energetic, pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, iar informaţii din înalte surse oficiale arată că sunt gata de semnat proiecte în energie de 5 miliarde de euro. Vor veni şefi de la companiile China Nuclear Power, Synohidro, Huadian Power International Corporation şi China National Electric Engineering.
VEZI ŞI Premierul Victor Ponta a fost primit de preşedintele Chinei
Vizita premierului chinez face parte dintr-o campanie începută în 2011, la Budapesta, prin intermediul Summitului de Cooperare China – Europa Centrală şi de Est, şi continuată anul următor la Varşovia. Bucureştiul va găzdui între 26 şi 29 noiembrie a treia ediţie a Summit-ului de Cooperare China – Europa Centrală şi de Est, ocazie cu care se vor desfăşura şi lucrările Forumului Economic al Oamenilor de Afaceri din China şi din Europa Centrală şi de Est, la care vor participa premierul Chinei, premierul Victor Ponta şi alţi lideri politici din regiune şi din China, oameni de afaceri.
Vor fi reuniuni pe infrastructură de transport, energie, agricultură, turism şi IT. Reuniunea are o miză specială pentru că premierul Li Keqiang, abia numit în funcţie, va rămâne cel puţin cinci ani la putere sau chiar zece, potrivit cutumelor partidului, a explicat un ziarist chinez. Peste 10 jurnalişti de la agenţia de presă chineză China Nouă (Xinhua) vor participa la eveniment. În marja reuniunii va fi organizată şi o expoziţie de trenuri chineze rapide la Palatul Parlamentului.