Guvernul aprobă, în ședința de joi, majorarea cu 10%, în două tranșe, a salariilor unor categorii de bugetari, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Şeful Executivul a mai spus că ”sunt zone rămase în urmă cu salarizarea faţă de restul bugetarilor”. ”Era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanţele ţării în acest an”, a mai afirmat premierul Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a răspuns joi, la începutul ședinței de guvern, nemulțumirilor legate de majorările salariale din sectorul bugetar. Premierul i-a taxat pe funcționarii de la Guvern și Parlament și a anunțat o reorganizare care va duce la concedierea unor persoane.
„Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an!”, a declarat Ciolacu.
„Începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori. Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a spus Marcel Ciolacu.
Decontarea ochelarilor „de fițe”
Unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari de fițe, de mii de lei, spune premierul Marcel Ciolacu. El anunță că Executivul plafonează la 500 de lei această facilitate. „Lămurim și subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari și dăm posibilitatea angajatorilor să ofere această facilitate salariaților, în limita a 500 de lei de persoană”, spune la începutul ședinței de Guvern Marcel Ciolacu. „Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari de fițe, care costă mii de lei”, explică Ciolacu.
Premierul a anunțat și majorarea idemnizațiilor pentru persoanele cu handicap grav. „Majorăm îndemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav, începând cu banii pe luna iunie. Este a doua creștere, după cea de la începutul anului, fiind obligatorie în urma majorării valorii indicatorului social de referință, din martie. Vor beneficia de această măsură circa 390.000 de persoane”, a precizat Ciolacu.
Sindicaliştii funcţionarilor publici din Camera Deputaţilor şi Senat şi a personalului contractual din cele două Camere ale Parlamentului îşi exprimă dezacordul faţă de propunerea Guvernului de a majora salariile doar cu 10% în două tranşe. „Opinia publică şi, din păcate, şi factorul politic au inoculat falsa idee conform căreia rolul nostru în funcţionarea statului român este minor, ceea ce atrage după sine consecinţemai ales la nivel salarial”, mai transmis aceştia. Ei solicită Executivului reevaluarea propunerii de majorare a salariilor angajatilor din Parlamentul României, cu un procent de 20%, în două tranşe, respectiv 15% începând cu luna iunie 2024 şi 5% în luna septembrie 2024, raportat la nivelul acordat pentru luna ianuarie 2024.
Şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), organizaţie care reprezintă zeci de mii de salariaţi din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), critică proiectul de ordonanţă de care prevede majorarea cu 10% a salariilor personalului plătit din fonduri publice. Sindicatul susţine că acesta îi discriminează, din nou, pe poliţişti şi militari. În acest context, sindicaliştii îi transmit premierului Marcel Ciolacu că „în funcţie de poziţionarea Guvernului” faţă de revendicările lor, vor decide dacă este necesară declanşarea unui nou conflict de muncă, care poate duce până la neasigurarea pazei secţiilor electorale de către poliţişti.