Premierul Ciolacu a fost întrebat dacă TVA-ul va creşte anul viitor. ”Eu nu vă promit nimic, eu vă spun ce am negociat şi am închis cu Comisia. (..) S-a negociat, cel puţin la medicamente, la alimente, rămâne TVA-ul redus. Este o tâmpenie să măreşti TVA-ul, economic. Eu nu pot să permit să creez o inechitate social”, a spus premierul.
El a arătat că oricum este o diferenţă foarte mare între cei cu venituri mici şi cei cu venituri mari. ”Dacă măreşti TVA-ul, de fapt împrăştii la toată lumea în mod egal acest efort. Eu nu o fac. Şi în sensul ăsta am negociat mai mult. M-am chinuit un an şi ceva să duc inflaţia sub 5%, măresc TVA-ul, măresc inflaţia, ies iar din regulile pieţei”, a precizat premierul Ciolacu.
„Recunoștința recurentă”, așa cum denumea amnistia fiscală ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a început să dea rezultate. Cel puțin așa reiese din declarația primului ministru, Marcel Ciolacu, după vizita pe care a făcut-o la Prahova.
Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit, la Prahova, că statul român va recupera aproape 6 miliarde de lei de la datornici, grație amnistiei fiscale și condițiilor prin care restanțierii își pot achita contribuțiile către stat. „În sfârșit un proiect bun, care a fost crezut un dezastru”, a spus Ciolacu ziariștilor care l-au întrebat în ce ritm merge recuperarea creanțelor.
La ultima ședință de guvern, am cerut un raport detaliat, erau vreo 3,6, dar erau ci cu plăți care erau prezent, adică erau la termen, era vreun miliard și ceva din restanțe, dar aveau foarte multe de procesat. Și o să vedem cum găsim cererile, erau vreo 60.000 de cele neprocesate încă. 6 miliarde(n.r. lei) plus impozitele care erau de plată. Părerea mea, că o să depășim.
ANAF a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. În plus, oficialul a mai precizat că Ministerul Finanţelor va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele. S-au primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală din partea contribuabililor cu datorii, atât persoane fizice, cât şi juridice. Numărul datornicilor care ar fi putut, în teorie, să acceseze amnistia este de 848.705 persoane fizice și 330.735 firme.
Ciolacu: Cota unică ar trebui să rămână încă 5 ani. Nu vom mări TVA / Ai o vilă de 1 milion de euro, să plăteşti un impozit ca cel care are un apartament cu două camere? Mi se pare total neetic. În SUA, cea mai mare problemă e impozitul pe proprietate
Premierul Marcel Ciolacu, candidat PSD la alegerile prezidenţiale, susţine că, deşi e o măsură liberală, cota unică de impozitare ar trebui să rămână în vigoare pentru o perioadă de cel puţin cinci ani. Liderul PSD este de părere că impozitul pe proprietate ar trebui calculat în funcţie de valoarea imobilului, nu pe o grilă stabilită de autorităţile locale. ”Mi se pare total neetic ca tu, care ai o vilă de peste 1 milion de euro, să plăteşti acelaşi impozit cu cel care are un apartament cu două camere sau o garsonieră”, a spus Ciolacu recent, la Prima TV.
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV, dacă e normal ca un proprietar de apartament din centrul Capitalei să plătească un impozit similar cu un proprietar de apartament din Buzău.
„Depinde de valoare. Dacă valorile sunt apropiate, nu am o problemă. Ce mi se pare total neetic, social, ca tu, care ai o vilă de peste 1 milion de euro, să plăteşti acelaşi impozit cu cel care are un apartament cu două camere sau o garsonieră. Erau propunerile alea, tâmpite de altfel: dacă ai trei case, plăteşti impozit…Valoarea dă impozitul, nu numărul de apartamente. Poţi să ai trei case toate într-o comună şi îţi vine un impozit de trebuie să le vinzi pe toate trei. Când am fost în SUA, am fost invitat la o masă de 12 medici americani foarte respectaţi, unii foarte buni, toţi plecaţi din România. ”Care-i problema cea mai mare?”. ”Impozitul pe proprietate. Am dat 2 milioane de euro şi acum plătesc anual încă 120 de mii de dolari impozit. În 10 ani, plătesc încă o dată casa prin impozit”. Vrem autostrăzi, vrem spitale, vrem sistem sanitar, dar să rămânem la fel (cu impozitele – n.r.)”, a explicat Marcel Ciolacu.
Deşi e o măsură liberală, liderul PSD susţine ca soluţie de impozitare cota unică pentru o perioadă de încă cinci ani. De asemenea, Ciolacu dă asigurări că nu va majora cota TVA în cazul în care ajunge preşedintele ţării.
”În ceea ce priveşte cota unică, şi nu o spun electoral – am analizat şi cu experţii de la Banca Mondială, am stat de vorbă şi cu cei de la Comisie, şi cu economişti din România – pe o perioadă mai lungă de timp, eu o văd pe o perioadă de cinci ani de zile, ar trebui să rămână cota unică la companii. Poţi să ai şi o colectare mult mai uşoară. Ce am negociat e că nu vom mări sub nicio formă TVA. Orice punct procentual crescut la TVA aduce un 0,5 puncte procentuale în plus la inflaţie şi cred că nu ne permitem acest lucru. Plus că nu e o măsură socială. Creşterea TVA este o măsură liberală, pentru că în acel moment şi cel sărac, şi cel bogat, ar suporta creşterea de TVA. Ea trebuie suportată diferenţiat dacă vrei să nu ai o criză socială”, a conchis Ciolacu.