Premierul Marcel Ciolacu a vorbit la summitul AMR despre reformele din administrație și finanțe publice locale, care trebuie finalizate în primele 6 luni ale anului următor.
Codul Administrativ și Codul Urbanismului, provocări care trebuie finalizate anul viitor
Marcel Ciolacu le-a dat asigurări tuturor primarilor de municipii din România că nicio decizie de la nivel central privind reforma administrativă nu va fi luată fără consultarea acestora.
“Avem restanțe și la Codul Administrativ, legislative, și Codul Urbanismului. Foarte multe provocări pe care va trebui să le închidem în primele șase luni ale anului viitor fiindcă aceste reforme se regăsesc în anumite cereri de plată, 4, 5, 6, 7 (n.r. din PNRR) (…) Nu se pot lua decizii la nivel central fără să ai o consultare cu administrațiile locale care sunt de fapt partenerul principal în orice proiect pe care vrei să îl implementezi. Și am văzut lucrul acesta și în noile spitale care se construiesc în sănătate și în infrastructură”, a declarat premierul.
Digitalizarea ANAF, o prioritate
Despre aceeași colaborare le-a vorbit premierul primarilor și în privința digitalizării ANAF, care va impacta în primul rând finanțele publice locale din întreaga țară.
”Dar am pornit de la un principiu: de a stabiliza, de a opri acele trenduri care ne duceau în cap, de a porni, cu toate riscurile, acea mult promisă digitalizare a ANAF-ului – au implementat vreo opt module, urmează încă două, patru module”, a mai declarat premierul.
Premierul a vorbit și despre marile investiții derulate acum în România, mai ales în sănătate și infrastructură. Guvernul Ciolacu a realizat cele mai mari investiții cu bani europeni din istoria modernă a României, în marile orașe ale țării.
“Și am văzut lucrul acesta și în noile spitale care se construiesc în sănătate și în infrastructură, unde Ministerul Transportului a făcut descentralizări, și cu președinții de consilii județene, dar și cu primarii de mari municipii. Același lucru se întâmplă și în educație, învățământul dual și cu investițiile din educație”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Numai în exercițiul financiar 2021-2027, România are alocate 9,6 miliarde de euro pentru transporturi și infrastructură.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
Articol susţinut de PSD