Premierul Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri au vizitat, vineri, Paltforma Neptun Deep, ”o minune tehnologică” de 90 de metri înălţime şi 120 de metri lungime. Platforma este pregătită să plece în larg şi să înceapă forarea la presiuni foarte mari. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a făcut anunţul, precizează că Proiectul Neptun Deep ”are importanţă economică şi geostrategică” şi va fi dus la bun sfârşit de către România care va deveni ”cel mai mare producător de gaz din UE”.
”Astăzi am vizitat în Portul Constanţa platforma Transocean Barents, o minune tehnologică pe care România se bazează în procesul de extracţie a gazelor din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep, cel mai important proiect energetic al României după finalizarea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă în perioada 1990-2000. Au participat premierul României, Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Mediului, Mircea Fechet, şeful Cancelariei, Radu Oprea, şi conducerile companiilor Romgaz şi OMV Petrom”, anunţă, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul precizează că platforma americană este una dintre cele mai mari din lume (“Mighty Barents”). ”Aceasta a ajuns de câteva luni în România, iar acum este pregătită să plece în larg şi să înceapă lucrările de forare. Urmează să ajungă la aproximativ 160 de kilometri de ţărm, în dreptul localităţii Tuzla, unde va pune în funcţiune 10 sonde de exploatare a gazului românesc, la adâncimi de peste 4000 de metri. Transocean Barents este un colos pe care cuvintele îl pot cu greu descrie, şi nici imaginile nu sunt suficiente. Are 90 de metri înălţime şi 120 de metri lungime, un ansamblu complex de utilaje şi echipamente care vor extrage gazul, la presiuni foarte mari, iar din 2027 — sau poate chiar mai repede — acesta va ajunge în casele noastre, prin magistrala Tuzla-Podişor, la care de asemenea se lucrează în ritm accelerat prin efortul Transgaz”, a mai transmis ministrul .
Se schimbă banii! Moneda specială lansată vineri de BNR, va fi bătaie pe ea, tiraj limitat!
Acesta afirmă că, în Neptun Deep ”ne punem speranţe uriaşe – pentru România şi pentru Europa”. ”Este unul dintre cele mai mari proiecte prin care România şi statele europene îşi pot asigura independenţa şi securitatea energetică, la pachet cu preţuri competitive pentru oamenii simpli şi companii. Neptun Deep are importanţă economică şi geostrategică – să nu ne ferim să spunem lucrurilor pe nume. Investiţia de 4 miliarde EUR, în parteneriat Romgaz-OMV Petrom, va aduce peste 20 de miliarde EUR pentru bugetul de stat şi peste 100 de miliarde de normal metri cubi, dublând producţia României. Vom fi, indiscutabil, cel mai mare producător de gaz din UE”, a main transmis Burduja.
Acesta susţine că derularea proiectului denotă curaj: ”Curajul Romgaz, care a preluat de la Exxon participaţia în proiect. Curajul ambelor companii, al oamenilor care duc greul investiţiei, al echipajului de 160 de experţi, al instituţiilor din România, care şi-au asumat să sprijine această investiţie strategică. Nu e de mirare că adversarii noştri — statali şi non-statali — nu vor să reuşim”.
”Neptun Deep îi deranjează pe cei care zeci de ani şi-au folosit resursele energetice pentru a şantaja o parte importantă a lumii libere. Îi deranjează şi pe unii activişti de mediu, care încearcă orice să îl saboteze, de la procese la acţiuni de propagandă, cu toate că au tăcut asurzitor când, recent, două tancuri petroliere ruseşti s-au scufundat şi au provocat o imensă catastrofă ecologică în Marea Neagră. Biodiversitatea contează numai când “trebuie”, aparent”, a mai scris Buruduja pe Facebook.
Potrivit ministrului Energiei, Proiectul Neptun Deep a depăşit deja un grafic de execuţie de 33%, în avans faţă de termenele stabilite.
”Şi va fi dus la capăt de România, aşa cum ne-am asumat de la bun început. Nu ne vor opri cei care nu vor România independentă energetic. Gazul românesc în casele şi în economia ţării noastre va aduce siguranţă şi preţuri mai mici. Pentru toate acestea, le mulţumesc tuturor celor care au făcut şi fac acest vis posibil”, a cinchis ministrul Energiei.
Acesta explică ”de ce este acest proiect vital”: