Dacian Cioloș a fost abordat, luni, la Alba Iulia, înaintea unei întâlniri cu autoritățile din Alba, de un grup de reprezentanți ai unor asociații ecologiste, care i-au înaintat, cu acest prilej, o sesizare privind problemele de mediu din municipiul Sebeș, solicitându-i acestuia să intermedieze o întâlnire cu ministrul de resort, Cristiana Pașca Palmer.
„Vrem să vă informăm în legătură cu Sebeșul. (…). Doamna ministru al mediului a promis, într-o conferință de presă, că va veni la Sebeș, însă nu am primit niciun răspuns concret până acum data la care va fi. (…). Este o problemă foarte mare cu poluarea (la Sebeș – n.r.). Sunt două procese ale Ministerului Mediului cu societatea Kronospan. Până în acest moment s-au pierdut ambele procese. Unul este cu recurs și urmează să se facă recurs la cel de-al doilea proces”, i-a spus primului ministru reprezentanta Asociației „Prima Natură”, Monica Vlad.
Aceasta a afirmat că în vara trecută la Sebeș a fost depășit în mai multe rânduri indicatorul la ozonul troposferic, despre care a susținut că este foarte nociv, dar că Agenția pentru Protecția Mediului Alba ar fi transmis că datele ar fi fost distorsionate.
„Deci avem foarte multe probleme și v-am ruga, dacă aveți timp și dumneavoastră, să citiți aceste hârtii”, i-a mai spus premierului reprezentanta ONG-ului.
În replică, primul ministru a afirmat că ministrul mediului o să se deplaseze la Sebeș pentru a discuta despre problemele ridicate de Asociația „Prima Natură”. „O să vorbesc cu doamna ministru să vină încoace, să discutați în detaliu”, i-a transmis Dacian Cioloș reprezentantei asociației din Sebeș.
Mii de oameni au participat în primele luni ale anului trecut la o serie de proteste organizate în Sebeș ca urmare a intenției companiei Kronospan de a deschide o nouă instalație de formaldehidă.
Concernul Kronospan a achiziționat în 2004 de la Grupul Frati platforma industrială din Sebeș pentru producerea de plăci PAL, MDF și rășini. Din același an, Kronospan operează o instalație de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an. În 2008, compania a fost amendată cu 80 000 de lei pentru că nu a anunțat autoritățile de mediu cu privire la un incident soldat cu depășirea de două ori a valorii maxim admise la indicatorul formaldehidă.