Situație alarmantă în spitale, Cîţu cere anchetă! Numărul de cazuri de COVID-19 crește de la o zi la alta, iar spitalele rămân fără locuri la terapie intensivă. Este explozie și de cazuri în rândul copiilor. Premierul Florin Cîţu a anunțat, marți, că va cere o anchetă la Ministerul Sănătăţii pentru că vrea să știe cum a fost pregătit valul 4.
„O să cer o anchetă, o analiză, pentru că vreau să ştiu cum a fost pregătit valul patru. Ştiam că vine valul patru, eu am spus tot anul, după ce s-a terminat valul trei, că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde şi să se răspundă foarte rapid. Aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val patru, să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a ţinut cont va fi responsabil pentru asta”, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.
Premierul a precizat că va discuta cu autorităţile sanitare şi cu managerii de spitale despre situaţia secţiilor ATI, deoarece este nevoie şi de detaşarea de personal, nu doar de suplimentarea numărului de paturi, subliniind că în perioada următoare va creşte la 1.600 numărul paturilor de Terapie Intensivă destinate pacienţilor cu COVID-19.
„Noi avem un număr de paturi ATI, trebui să transformăm din non-COVID în COVID, asta facem acum, dar trebuie să detaşăm şi personalul şi aş vrea să văd acest plan cât mai repede cu putinţă pus la punct. Repet, este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta, dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit de asta toată vara. Vom avea toate datele concrete, pentru că ele se schimbă în fiecare zi. Ultima cifră pe care o am era de 1.024 de paturi ATI COVID. Ştiţi foarte bine că atunci când am preluat din nou Ministerul Sănătăţii, numindu-l pe domnul ministru Cseke, cred că erau vreo 600 de paturi, deşi eu am spus tot timpul că trebuie să rămânem la 1.600 de paturi. Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat vreo 400 de paturi imediat şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil, dar nu doar asta este provocarea. Provocarea este să avem şi personalul detaşat în aceste secţii COVID”, a transmis Cîţu.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID-19 şi „se vor asigura că paturile există fizic”.
„Inspecția Sanitară de Stat va monitoriza, în teren, situația paturilor de terapie intensivă COVID-19.
Începând de astăzi, 21 septembrie 2021, din ordinul ministrului interimar al Sănătății Cseke Attila, un număr de peste 180 inspectorii sanitari de stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 din secțiile de terapie intensivă ale unităților sanitare cu paturi.
Inspectorii sanitari se vor asigura că, paturile există fizic și sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ”, a transmis MS.
Mai mult, la cererea ministrului interimar al Sănătății, pe pagina de web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro a fost publicat Planul național de reziliență la recrudescența COVID-19 care este întocmit și asumat la nivelul fiecărui județ de către managementul direcțiilor de sănătate publică și a unităților sanitare cu paturi.
Citeşte şi: Capitala a ajuns la incidenţa 2.91. Ce spune ministrul Educaţiei