Premierul Nicolae Ciucă anunţă că se taie din cheltuieli chiar începând cu luna august. ”Aşa cum am decis, urmează ca rectificarea bugetară să se producă în prima decadă a lunii august şi există acele angajamente pe care noi trebuie să le respectăm, acea reducere de 10% a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, de la fiecare minister în parte”, a afirmat şeful Executivului.
Secetă în România. Premierul Ciucă îi linişteşte pe români: „Avem suficient grâu pentru consum propriu şi pentru a exporta”
Premierul a mai spus că există, de asemenea, analiza prin care să putem să continuăm asigurarea coerenţei programelor Sprijin pentru România, să asigurăm finanţarea a tot ceea ce e rectificare bugetară şi atunci ele trebuie să se rezolve în cadrul rectificării bugetare”.
Coaliţia a decis tăieri cu 10% la toate ministerele, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, la rectificarea din luna august, decizia fiind luată la şedinţa de marţi, de la Palatul Victoria. De asemenea, s-a discutat despre măsurile care se impun, în condiţiile secetei, o măsură putând fi plata subvenţiei pentru fermieri, în avans, dar şi plata unor despăgubiri pentru cei afectaţi de secetă.
Veste bună pentru milioane de români, Se ANULEAZĂ amenzile din pandemie, Iohannis a promulgat legea, se dau banii înapoi
Ciucă: Pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale / Reglementarea acestora, analizată de grupuri de lucru la Ministerul Muncii
În schimb, premierul are grijă de prorpiile venituri. „Primul lucru pe care vreau să îl subliniez este că pensiile militare, indiferent de domeniul de activitate unde îşi desfăşoară activiitatea, sunt pensii militare de stat, pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”, a spus premierul.
Liderul de la Palatul Victoria a precizat: „La nivelul coaliţiei am decis ca tot ceea ce înseamnă reglementarea salariilor şi a pensiilor să constituie activitatea de analiză în interiorul grupurilor de lucru care vor lua fiinţă la nivelul Ministerului Muncii, din care vor face parte atât reprezentanţii structurilor guvernamentale cât şi reprezentanţii patronatelor, sindicatelor, societăţii civile, astfel încât să putem să avem până la finalul anului ceea ce va reprezenta îndeplinirea jalonului nostru din PNRR şi pentru salarii şi pentru pensii”. Ciucă a arătat că ”discutăm aici de ceea ce înseamnă echilibrarea, eliminarea inechităţilor şi toate problemele pe care le ştim cu toţii în sistemul de salarizare şi de pensii”.
„Este o decizie care a fost luată în coaliţie, care deja a început să prindă contur la nivelul Guvernului, în interiorul Ministerului Muncii”, a mai declarat şeful Executivului.
Ciucă: Nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023
În momentul de faţă nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022 – 2023, a declarat, joi, Nicolae Ciucă. Potrivit premierului, până în prezent au fost depozitate peste 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Ciucă a fost întrebat la o conferință de presă despre decizia Comisiei Europene privind reducerea cu 15% a consumului de gaze.
„Măsura este una de precauţie, o măsură prin care, aşa cum am demonstrat până în momentul de faţă, avem nevoie în continuare de menţinerea solidarităţii la nivelul Uniunii Europene, iar România a fost parte la toate deciziile care au menţinut şi consolidat solidaritatea în interiorul Uniunii Europene”, a afirmat premierul.
El a menţionat că evoluţia depozitării zilnice a gazelor este „foarte consistentă şi încurajatoare” şi că miercuri a fost depăşit pragul de 1,6 de miliarde de metri cubi de gaz în depozite. „Ceea ce vă pot spune în momentul de faţă este că ieri am depăşit 1.600.000.000 de metri cubi în depozitare. Ca atare, evoluţia depozitării zilnice este una foarte consistentă şi încurajatoare, pentru că, dacă vă aduceţi aminte, atunci când am fost la Corbu şi am participat la inaugurarea exploatării din offshore, am precizat că (…) sunt patru etape: era o etapă până la 1 august, cea de a doua etapă – până la 1 septembrie, 1 octombrie şi 1 noiembrie, astfel să ajungem la 1 noiembrie la 80% din capacitate. Noi ar fi trebuit ca până la 1 august să ajungem la 46%, 57% la 1 septembrie, 66%, dacă nu mă înşel, la 1 octombrie şi 80% la 1 noiembrie. S-ar putea să fi greşit penultima cifră. Progresia şi aşa cum arată cifrele astăzi – suntem peste procentele asumate şi chiar la sfârşitul săptămânii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam în depozite în perioada similară a anului trecut. Ca atare, (…) am avut un grup de lucru cu toate instituţiile din domeniul exploatării şi depozitării gazelor şi în momentul de faţă nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023”, a explicat premierul.