Premierul Ciucă anunţă noi măsuri de compensare a facturilor de la 1 februarie. Reducerile NU se aplică retroactiv pentru ianuarie

Premierul Nicolae Ciucă a avut, marţi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul discuţiilor fiind abordată şi tema privind situaţia generată de creşterea preţurilor la energia electrică şi la gaze.
Filip Stan
25 ian. 2022, 17:55
Premierul Ciucă anunţă noi măsuri de compensare a facturilor de la 1 februarie. Reducerile NU se aplică retroactiv pentru ianuarie

Premierul Ciucă a anunţat marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, noi măsuri propuse pentru plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru operatorii economici.

„Aprobam in sedinta de astazi un nou set de masuri care sa vina in sprijinul cetatenilor si al economiei, astfel incat sa pastram locurile de munca si sa desfasuram activitatile economice in conditii de competitivitate. Astfel, pentru populatie, nimeni nu va plati mai mult de 0,8 lei pe Kw/oră si 0,31 lei kw/ora pentru gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 500 kw/ora si 300 metri cubi la gaze naturale, se va plăti 0,68 lei per kw/ora la energia electrica si 0,22 lei per kw/ora la gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de compensatie, pentru a lua cat mai mult din presiunea crizei enrgetice, astfel incat efectele sa fie resimtite cat mai putin de populatie si de economia nationala.

Pentru IMM-uri şi industria alimentara vom plafona preturile la 1 leu per kw/ora, TVA inclus, la energie electrica si 0,31 lei pe kw/ora la gaze naturale.”, a spus Nicolae Ciucă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Prevederile propuse în OUG de plafonare a preţurilor la energie: 

Pentru consumul realizat în perioada 1 februrie 2022 – 31 martie 2022, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, după cum urmează:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,336 lei/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, din care componenta de preţ a gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,200 lei/kWh.”

Ordonanța mai prevede pentru clienţii casnici „acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale”

Pentru consumul realizat în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici astfel:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Componenta de preţ al energiei electrice și al gazelor naturale u includ TVA.

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

COMPENSARE

Pentru clienții casnici:

Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 ianuarie 2022, şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.
Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021- 31 ianuarie 2022 şi plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat.
Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022, şi plafonul maxim de 200 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 336 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.
Pentru clienții non-casnici:

Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022, şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice, va fi compensată de la bugetul de stat.

Excepții:

În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 ianuarie 2022 va fi compensată diferenţa dintre preţul de achiziţie al energiei electrice/gazelor naturale şi plafonul de 525 lei/MWh al energiei electrice, respectiv 250 lei/MWh al gazelor naturale, aferent consumului clienţilor intraţi în portofoliul furnizorilor de energie electrică/gaze naturale în regim de ultimă instanţă în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 ianuarie 2022, pe durata regimului de ultimă instanţă.
Pentru clienții casnici, în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022 va fi compensată diferenţa dintre preţul de achiziţie al energiei electrice/gazelor naturale şi plafonul de 336 lei/MWh al energiei electrice, respectiv 200 lei/MWh al gazelor naturale, aferent consumului clienţilor casnici intraţi în portofoliul furnizorilor de energie electrică/gaze naturale în regim de ultimă instanţă în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022, pe durata regimului de ultimă instanţă.
Pentru clienții non-casnici în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022 va fi compensată diferenţa dintre preţul de achiziţie al energiei electrice/gazelor naturale şi plafonul de maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 525 lei/MWh reprezentând prețul energiei electrice, aferent consumului clienţilor non-casnici intraţi în portofoliul furnizorilor de energie electrică/gaze naturale în regim de ultimă instanţă în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022, pe durata regimului de ultimă instanţă.

AMENZI

Nerespectarea, de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, a dispoziţiilor legale constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă cuprinsă ȋntre 20.000 lei și 200.000 lei.

DREPTURILE PĂGUBIȚILOR

Beneficiarii, clienți finali în calitate de consumatori afectați, ca urmare a unei cereri depuse de aceștia la furnizori sau ca urmare a constatărilor efectuate de autoritățile competente sau de furnizori, au dreptul la măsuri de remediere, după cum urmează:

a) recalcularea facturilor întocmite cu nerespectarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și reemiterea acestora fără plata de accesorii determinate potrivit contractului de furnizare;

b) restituirea diferențelor de sume stabilite în mod eronat și achitate furnizorilor de energie electrică/gaze naturale, respectiv operatorilor de distribuţie care revând energie electrică clienţilor finali, într-un termen rezonabil ce nu poate depăși 5 zile calendaristice de la data constatării.

Recalcularea facturilor se realizează în termen de 15 zile de la momentul cererii depuse de consumator sau de la data constatărilor efectuate de autoritățile competente sau de furnizori, termenul de plată al facturii prelungindu-se cu această durată.

Sunt interzise perceperea de penalități și/sau sistarea furnizării pentru neplata facturilor întocmite eronat.

Şeful Guvernului, Nicolae Ciucă, s-a referit şi la măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie.

„După cum ştie, în decembrie anul trecut au fost alocaţi 130 de milioane de euro pentru susţinerea acestora. La nivelul Ministerului Energiei se discută, în prezent, cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin”, a completat Ciucă.

Premierul a subliniat că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.

„Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient, cu soluţii în această criză economică. În acest sens, am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a arătat Nicolae Ciucă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Ciucă a arătat că Executivul a luat deja o serie de măsuri pentru a se asigura că vor fi protejaţi de creşterea preţurilor la energie atât consumatorii casnici, cât şi sectoarele economice, o atenţie specială fiind acordată IMM-urilor.

„De asemenea, Guvernul urmează să adopte în şedinţa de astăzi o ordonanţă de urgenţă care să completeze măsurile de sprijin pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri, astfel încât să fie protejate locurile de muncă, iar firmele să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii de eficienţă”, se precizează în comunicat.

Un alt subiect abordat a fost Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prim-ministrul subliniind că mediul de afaceri va fi un partener pentru Executiv în implementarea măsurilor prevăzute în cadrul PNRR, pentru a realiza investiţii durabile şi a obţine un grad ridicat de absorbţie a tuturor categoriilor de fonduri europene de care beneficiază România.

Citeşte şi: Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, amânată. Liderii coaliţiei nu s-au înţeles pe proiect. Ciolacu: „Nu e azi”

Totodată, referindu-se la componenta de dialog social, Nicolae Ciucă a declarat că Executivul a deschis un dialog atât cu reprezentanţii asociaţiilor sindicale, cât şi cu o parte a mediului economic, iar aceste întâlniri vor continua atât la nivel central, cât şi la nivel local, pentru a se ajunge la soluţiile cele mai bune şi eficiente pentru derularea optimă a afacerilor şi asigurarea stabilităţii locurilor de muncă.

„Politica fiscală a fost o altă temă abordată în cadrul întrevederii, premierul Nicolae Ciucă subliniind că reprezentanţii Executivului cunosc necesitatea asigurării unui sistem fiscal predictibil pentru cei care au afaceri şi fac investiţii în economie. De asemenea, s-a discutat despre măsurile de debirocratizare adoptate până acum de Guvern şi paşii care trebuie urmaţi, astfel încât acest proces să ducă la o digitalizare accelerată a instituţiilor publice”, conform comunicatului.

La întâlnire au participat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Niculescu, preşedinte de onoare al CNIPMMR, şi alţi reprezentanţi ai IMM-urilor şi, din partea Executivului, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, reprezentanţi ai ministerelor Energiei şi Finanţelor, cât şi membri ai Cancelariei Ciucă.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „Majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile pe viitor sau este o înţelegere între reprezentanţi ai statului şi bănci?”

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană