Premierul Ciucă, despre aderarea la OCDE:”Reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de ţară”

Prim-ministrul, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, că aderarea la OCDE reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de ţară care va permite României să se alăture unora dintre cele mai dezvoltate state ale lumii.
Gabriela Bucătaru
13 sept. 2022, 19:34
Premierul Ciucă, despre aderarea la OCDE:”Reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de ţară”

Premierul a participat marți, la reuniunea comitetului interministerial pentru coordonarea aderării la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

În cadrul acestei reuniuni, la care a asistat și coordonatorul naţional privind procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, participanții au analizat etapele parcurse până acum, au discutat elemente privind coordonarea internă, precum şi orientările pentru priorităţile perioadei următoare, conform Foii de Parcurs aprobată pentru România.

Citește și Cifre dureroase de la BNR: cât de mult a crescut în 2022 datoria externă a României

„După derularea misiunii OCDE în România din luna iunie a acestui an, când ţara noastră a intrat oficial în etapa de evaluare extinsă şi analiză a instrumentelor înscrise în Foaia de Parcurs, respectiv în etapa de elaborare a autoevaluărilor în raport cu aceste instrumente, prioritatea numărul 1 este acum redactarea contribuţiilor la Memorandumul Iniţial pe care România trebuie să-l transmită secretarului general al OCDE. Documentul cuprinde o evaluare a alinierii legislaţiei, politicilor şi practicilor României la un număr de peste 230 de instrumente juridice ale OCDE. Pe lângă finalizarea exerciţiului de autoevaluare a instrumentelor OCDE de către instituţii şi, în special, integrarea celor în competenţă partajată, alte priorităţi ale perioadei care urmează sunt definitivarea echipelor OCDE de la nivelul instituţiilor şi participarea activă şi la nivelul de reprezentare corespunzător la Comitetele sectoriale OCDE şi la alte reuniuni OCDE”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cât despre coordonarea internă a procesului de aderare, aceasta se va desfăşura în două formate de lucru, atât la nivel de şef de instituţii, conduse de prim-ministru, în formatul Comitetului Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, cât şi la nivel tehnic, în formatul unui Task Force interinstituţional.

În cadrul discuţiilor, premierul Ciucă a reamintit că aderarea la OCDE reprezintă o prioritate strategică de prim rang a ţării noastre şi o oportunitate pentru politici publice mai bune în contextul actual dificil, în care atenţia acordată perspectivelor de dezvoltare rămâne motorul competitivităţii României şi al bunăstării pentru cetăţeni.

„Este o muncă de echipă şi un efort interinstituţional intens pentru ca Memorandumul Iniţial pe care urmează să-l redactăm în perioada următoare să fie concis, de calitate şi să se axeze pe modul în care legislaţia, politicile şi practicile aplicabile în România corespund instrumentelor OCDE, pentru a demonstra că avem voinţa şi resursele necesare pentru implementarea recomandărilor din Foaia de Parcurs. Aderarea la OCDE reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de ţară şi va permite României să se alăture unora dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, oferind astfel şansa dezvoltării economice şi deschiderea de numeroase oportunităţi de investiţii pentru România”, a punctat Ciucă.

De asemenea, şeful Executivului i-a asigurat de sprijinul deplin al Guvernului pe cei implicaţi şi le-a solicitat să se coordoneze îndeaproape cu coordonatorul naţional privind procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, şi cu coordonatorul naţional adjunct, Adrian Ciocănea.

Citește și Sorin Grindeanu, în scandalul Blue Air: „Dacă se anulează în Timişoara autobuzul 33, nu vine Fritz să pună autobuze la dispoziţie”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Lukaşenko anunţă posibila graţiere a opozanţilor politici grav bolnavi
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?