Îtrebat dacă România este pregătită să renunţe la aeronavele MiG-21 LanceR în contextul decizie șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, de a suspenda activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române, începând cu data de 15 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a precizat că este vorba despre o „suspendare temperară”.
„E vorba despre o suspendare temporară. Asta nu înseamnă renunţarea la capabilitate. Este vorba despre o analiză care a început cu mai mult timp în urmă şi se doreşte finalizarea tuturor factorilor tehnici pentru a fi siguri că nu mai avem incidente de genul celui care s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă.
Trebuie să luăm în calcul ca avioanele MIG 21 sunt intrate în dotarea Armatei de mai bine de 50 de ani în urmă. Este nevoie să facem cu adevărat o analiză şi o evluare a tuturor parametrilor tehnici ai aceste aeronave astfel încât să fim siguri că mai poate să zboare în deplină siguranţă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, după o vizita la Fabrica de ulei Bunge Buzău.
Forţele Aeriene Română au anunţat vineri suspendarea activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR.
„Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie.
Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice.
În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).
În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.
Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani. Cele trei escadrile vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, a transmis MApN.