UPDATE „Întrevederea cu Joseph Biden din 24 mai este o ocazie pentru a discuta despre oportunităţile enorme oferite de Romania in regiunea Mării Negre mai ales în privinţa investitiilor si dezvoltării infrastructurii, inclusiv producţia şi transportul de energie. Vom pune accentul pe potenţialul energetic al României de producţie de gaz din Marea Neagră.Este, de asemenea, o ocazie suplimentară de a ne consulta înaintea summit-ul NATO de la Varşovia. România doreşte sprijinul activ al SUA pentru o prezenţă Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Vom continua discuţiile cu partea americană pe propunerile noastre în perspectiva summit-ului„, a spus, pentru Mediafax, premierul Cioloş.
Întrebat care sut avantajele estimate pentru România în urma vizitei de lucru pe care o va face în SUA, premierul a spus:”consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, astfel încât cooperarea economică să atingă acelaşi nivel înalt de excelenţă şi dinamică pozitivă precum interacţiunea pe palierul politico-militar. Vom prezenta la Washington viziunea noastră privind rolul României în regiunea Mării Negre şi interesul nostru, nu numai în domeniul securităţii, ci şi în dezvoltarea relaţiilor economice„.
„Este momentul potrivit pentru o asemenea redimensionare”, a remarcat şeful Executivului.
„Ţara noastra are una din cele mai mari creşteri economice din Europa şi este o economie solidă în context regional. În acest context favorabil, comerţul bilateral româno-american s-a dublat în ultimii ani şi a atins nivelul record de 2,2 miliarde de dolari americani. Vedem un potenţial imens cu SUA pentru a consolida relaţiile de investiţii si comerţ. Dorim să menţinem dialogul deschis cu partenerii americani şi să pledăm pentru participarea instituţiilor şi firmelor americane la edificarea unui cadru investiţional atractiv, precum şi ancorarea intereselor economice americane în România. De altfel, programul vizitei cuprinde mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american, cu accent pe sectoarele auto,energie, agricol, industria aerospaţială şi sectorul IT„, a detaliat premierul Cioloş.
„Această vizită am gândit-o în ideea de a construi pe relația solidă dezvoltată în ultimii ani între România și Statele Unite. Pornind de la parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA și această experiență pozitivă pe domeniul securității și apărării, pe această încredere reciprocă între România și Statele Unite care s-a construit în acești ani, să progresăm și cu o componentă economică mai consistentă. (…) Principalul obiectiv al acestei vizite este unul legat de cooperarea în domeniul economic, dar sigur și alte domenii pe care putem continua să dezvoltăm acest parteneriat strategic”, afirma joi Cioloș.
Potrivit premierului, în cadrul întâlnirilor pe care le va avea cu oficialii americani — vicepreședintele Joe Biden, secretarul pentru Comerț, Penny Pritzker, secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, secretarul pentru Agricultură, Tom Vilsack, dar și cu oameni de afaceri americani — va prezenta potențialul de dezvoltare economică a României și va încuraja investitorii americani să vină pe piața românească.
Prim-ministrul a anunțat că va merge și la Detroit, la sediul companiei Ford, pentru a încuraja continuarea investițiilor în țara noastră.
Citeşte şi Statele Unite îşi extind prezenţa militară în Bulgaria şi în regiunea Mării Negre
„O să am și o vizită la Detroit, la compania Ford, pentru a-i încuraja să continue investițiile în România. Noi, în ultimele luni, am deblocat anumite probleme care împiedicau decizia Ford de a continua investiția la Craiova. Această decizie a fost luată, însă cred că și în jurul acestui proiect de investiții de la Craiova se mai pot dezvolta și alte investiții cu furnizori, atât furnizori pentru Ford, veniți din Statele Unite, cât și parteneriate cu companii românești”, a susținut Cioloș.
Din delegația oficială condusă de premier vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache, și secretarul de stat Manuel Costescu de la Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.