Dacian Ciolos s-a întâlnit miercuri cu liderii PNL, la sediul partidului din Modrogan. Discuţiile au durat mai bine de 40 de minute, însă Cioloş nu a dorit să facă declaraţii la plecare.
Copreşedintele liberal Alina Gorghiu a precizat, la finalul întâlnirii de la sediul PNL, că discuţiile cu premierul desemnat fac parte dintr-un dialog pe care acesta îl va avea cu liderii de partide săptămâna aceasta.
Ea a arătat că nu au avut loc niciun fel de discuţii în legătură cu numele de pe lista Cabinetului, întrucât premierul desemnat încă lucrează la alcătuirea acestei liste.
„Dar premisa pe care a expus-o a fost una foarte clară, miniştrii domniei sale vor fi oameni care nu au carnet de partid, vor fi specialişti”, a spus Gorghiu.
La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat că liberalii au avut miercuri o primă discuţie cu premierul desemnat, o altă întâlnire urmând să aibă loc după alcătuirea listei Cabinetului, probabil la sfârşitul acestei săptămâni.
„O să avem încă o discuţie după ce îşi formează echipa, cu lista în faţă şi atunci o vom discuta cu toţi membrii comisiei de unificare, pentru că e primul for care să se pronunţe în continuare asupra mersului lucrurilor„, a spus Blaga.
„Ne-a bucurat că este conştient de faptul că va trebui să pună la punct două mecanisme extrem de importante: unul, în ceea ce priveşte colaborarea parlamentară, adică un mecanism de relaţionat foarte des cu grupurile parlamentare, atât domnia sa, cât şi viitorii miniştri şi, de asemenea, un mecanism de consultare cu mediul socio-profesional, cu ONG-urile. (…) Ne bucură, de asemenea, că este conştient că va trebui să vină în faţa Parlamentului cu un buget de dezvoltare, axat pe investiţii, care să relanseze această zonă atât de deficitară, absorbţia fondurilor comunitare”, a adăugat Blaga.
Potrivit liderului de grup al deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, PNL dorește ca programul de guvernare al viitorului Cabinet să cuprindă și principiile promovate de partid.
„Este normal ca un prim-ministru desemnat să discute cu liderii principalelor partide parlamentare, iar PNL cred că este principalul partid din România. Probabil că primul-ministru își va anunța intențiile pentru anul 2016, anumite intenții de persoane care să facă parte din Cabinet”, a spus Nicolăescu, la Parlament. El a precizat că PNL nu va face propuneri pentru Cabinetul Cioloș.
CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş a primit asigurări că îşi va alege singur echipa de miniştri – surse
Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în Parlament cu lista şi programul Guvernului
Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.
În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.
Un guvern condus de tehnocratul Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la votul din Parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis.
În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.
„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură„, mai stipulează Constituţia.
În cazul unui vot favorabil în Parlament, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.
Liberalii apreciază că premierul desemnat Dacian Cioloș corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească. „Nominalizarea lui Dacian Cioloș în calitatea de prim-ministru desemnat, făcută conform prevederilor constituționale de către președintele Klaus Iohannis, corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească„, potrivit unui comunicat de presă emis de PNL.
PNL își menține poziția exprimată în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis cu privire la formarea unui nou Guvern. „PNL așteaptă cu interes prezentarea echipei guvernamentale pe care premierul desemnat urmează să o înainteze Parlamentului. Știm că misiunea sa nu este una ușoară și că va trebui să convingă o majoritate parlamentară care să susțină acest Guvern de tehnocrați. PNL are o serie de priorități de guvernare, pe care le-a exprimat de-a lungul timpului, regăsite atât în Parlament în inițiativele legislative, cât și în programul de guvernare al PNL, pe care dorim să le agreăm cu noul Cabinet. În acest sens, avem convingerea că atât noua echipă guvernamentală, cât și programul de guvernare vor fi creionate pentru binele public„, potrivit aceluiaşi document.
PNL va susține noul Cabinet atât timp cât va face bine pentru România. „PNL nu a exclus asumarea guvernării și responsabilitatea formării unui guvern politic, însă am înțeles rațiunea și necesitatea instalării unui Guvern tehnocrat în acest moment de criză politică și am trecut peste varianta avansată inițial privind organizarea de alegeri anticipate„, conchide Stroe.
CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş, PRIMELE DECLARAŢII după desemnare: Ce angajamente îşi ia noul premier VIDEO