„Întrucât granițele Europei au fost rupte, ne găsim într-o situație extraordinară. Dacă nu o rezolvăm, șansele noastre de a depăși multe alte provocări se vor înrăutăți”, a spus Rasmussen.
Circa 25.000 ar urma să ajungă în acest an în Danemarca, dintre care 17.000 vor fi transferați programelor de integrare de la nivelul municipalității, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii danez.
Citeşte şi: Danemarca va confisca averile refugiaţilor. Legea controversată a intrat în vigoare
La finalul lunii trecute, parlamentul danez a adoptat controversata reformă a sistemului de azil, destinată să descurajeze venirea migranților în contextul valului masiv de refugiați cu care se confruntă Europa în ultimele luni. Conform noilor reglementări, migranții vor putea să-și aducă familiile în Danemarca abia după trei ani de la primirea dreptului de azil. De asemenea, acordarea dreptului de azil va fi condiționată de ‘potențialul de integrare’ al fiecărui migrant în parte. Textul mai prevede că în ‘circumstanțe excepționale’ migranții pot fi încarcerați.
Totodată, executivul de la Copenhaga a majorat de la 3.000 de coroane daneze (400 de euro) la 10.000 de coroane (1.340 de euro) valoarea bunurilor imigranților care pot fi confiscate pentru a finanța șederea acestora pe teritoriul danez. Polițiștii vor avea dreptul ”de a confisca bunuri pe care solicitanții de azil le aduc cu ei, în scopul de a acoperi cerințele lor în materie de hrană și cazare”.
”De acum încolo, se așteaptă de la noii sosiți să lucreze din prima zi. Acest lucru se va baza pe efortul de a găsi un loc de muncă pentru toată lumea de la bun început”, a menționat Lars Lokke Rasmussen, care conduce delegația guvernamentală la negocierile cu patronatul și sindicatele daneze.
La 4 ianuarie, Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania după ce Suedia, confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiați, le-a impus companiilor de transport auto și feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare, aminteşt Agerpres.
Danemarca a primit peste 21.000 de cereri de azil în 2015, în creștere cu 44% față de 2014, dar număr net inferior celor din Germania și Suedia.