„Sunt evident contrariată şi surprinsă de anularea vizitei de stat a preşedintelui american”, care era programată pentru 2-3 septembrie, a spus Mette Fredriksen în faţa presei. Însă ”Danemarca şi SUA nu sunt în criză”, a adăugat ea, subliniind că invitaţia adresată liderului de la Casa Albă rămâne valabilă.
Evocată mai întâi de presa americană, apoi de un consilier al lui Trump şi în final de Trump însuşi, ideea ca Danemarca să vândă Statelor Unite teritoriul autonom Groenlanda a fost calificată duminică drept ”absurdă” de către premierul danez, care a cerut să se pună punct acestei discuţii, după ce şi executivul din Groenlanda i-a transmis liderului de la Casa Albă că acest teritoriu nu este de vânzare.
Însă Trump a insistat asupra subiectului, afirmând că o cumpărare a Groenlandei ar fi ”o mare tranzacţie imobiliară”. Gigantica insulă din Arctica „îi produce multe pagube Danemarcei, pentru că ei (danezii) pierd circa 700 de milioane de dolari în fiecare an pentru a o întreţine… Şi, strategic, pentru SUA ar fi un lucru bun”, a argumentat Trump luni, afirmând în glumă că nu va construi zgârie-nori acolo.
Resursele naturale ale giganticei insule arctice (petrol, gaze, aur, uraniu, zinc, plumb, diamante etc) şi încălzirea climatică ce deschide noi rute de transport maritim i-au stârnit interesul pentru acest teritoriu.
Lovindu-se însă de refuzul Danemarcei de a discuta acest subiect, preşedintele SUA a anunţat miercuri anularea vizitei oficiale pe care urma să o efectueze în această ţară în cadrul unui turneu european desfăşurat în contextul summitului G7 găzduit de Franţa, decizie care a stupefiat clasa politică daneză.
Trump se comportă ca un ”stăpân colonial ignorant”, afirmă analistul politic danez Marc Jacobsen, specialist în Groenlanda la Universitatea din Copenhaga.
„Realitatea bate ficţiunea. (Donald Trump) este un om imprevizibil”, a scris pe Twitter Martin Ostergaard, liderul stângii radicale şi membru al majorităţii parlamentare daneze.
„Fără niciun motiv, Trump consideră că o parte (autonomă) a ţării noastre este de vânzare. Apoi, el îşi anulează într-un mod insultător o vizită pe care toată lumea o pregătea. Oare bucăţi din SUA sunt de vânzare? Alaska?”, şi-a exprimat indignarea şi conservatorul danez Rasmus Jarlov, cerând „mai mult respect”.
La rândul ei, Comisia Europeană şi-a exprimat susţinerea faţă de Danemarca. ”Comisia Europeană subscrie şi sprijină poziţia exprimată de premierul danez şi de guvernul Groenlandei”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt comunitară.