Primii pe listă au fost democrații. ‘Am discutat despre perspectiva unor reforme imediate, pe care trebuie să le promovăm în mai multe sectoare. Am vorbit despre definitivarea programului de guvernare’, a specificat Streleț.
Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, s-a arătat mulțumit de consultări și a spus că părțile au convenit să aibă un dialog permanent pe viitor. ‘Învestirea noului guvern vine într-o perioadă destul de încordată. Am căzut de acord că vom avea o comunicare permanentă pentru a asigura durabilitatea și eficiența construcției noastre politice’, a opinat Lupu, notează Agerpres.
După discuțiile cu democrații, candidatul desemnat la funcția de premier a mers la Academia de Științe, unde a abordat cu experți o serie de probleme economice și sociale urgente.
Potrivit Constituției, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului de activitate și a componenței guvernului.
Legislativul de la Chișinău a decis, în urma unei ședințe a Biroului său permanent, să se reunească joi în sesiune plenară pentru a supune la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Valeriu Streleț, a relatat marți portalul Unimedia.md.
Valeriu Streleț a fost nominalizat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) — formațiune căreia îi revine funcția de premier conform acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană-3—, după ce candidatura ministrului educației în exercițiu, Maia Sandu, nu a fost agreată de celelalte două partide din coaliție — Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL). Valeriu Streleț a fost desemnat oficial luni seara în funcția de premier, printr-un decret al președintelui Nicolae Timofti.