Premierul din Peru, demis de preşedinte la doar trei zile după ce l-a numit. Pedro Castillo l-a demis, vineri, pe Hector Valer Pinto din funcţia de prim-ministru.
Preşedintele peruan a decis să-l demită pe premierul Hector Valer Pinto la doar trei zile de la numire, din cauza indignării provocate de dezvăluirile potrivit cărora acesta a fost acuzat de violenţă domestică în 2016, potrivit Mediafax.
Pedro Castillo a declarat că a decis să îşi „recompună” cabinetul, ceea ce înseamnă că premierul Hector Valer Pinto va fi schimbat. Castillo a anunţat schimbarea într-o scurtă alocuţiune televizată în care nu l-a menţionat pe Valer Pinto personal.
Opoziţia şi chiar unii miniştri din cabinet s-au revoltat din cauza prezenţei lui Valer Pinto în guvern, scrie France 24. Noul prim-ministru pe care preşedintele urmează să-l numească va fi al patrulea în şase luni.
Pedro Castillo, aflat la putere din 28 iulie, a învins-o la limită pe candidata dreptei, Keiko Fujimori, la alegerile prezidenţiale. Mandatul său urmează să se încheie în 2026.
Ministerul public peruan a anunţat la începutul anului intenţia de a deschide o anchetă împotriva preşedintelui Pedro Castillo la finalul mandatului său pentru suspiciuni legate în special de trafic de influenţă şi coluziune, scrie AFP.
„Procurorul General, Zoraida Avalos Rivera, a deschis o anchetă preliminară împotriva preşedintelui ţării, José Pedro Castillo Terrones, pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni” de trafic de influenţă agravat şi coluziune „împotriva administraţiei publice”, a indicat ministerul public într-un comunicat.
Procedura va fi suspendată, însă, până la sfârşitul mandatului de cinci ani al preşedintelui, în 2026, din cauza „imunităţii absolute” pe care i-o conferă funcţia sa în Peru.
Suspiciunile se referă la trei cazuri specifice.
În primul caz, Pedro Castillo este acuzat că a „intervenit nepotrivit şi indirect” într-o licitaţie publică pentru construirea unui pod rutier peste râul Huallaga, situat în regiunea San Martin, în nordul Peru.
În al doilea, procurorul îl acuză că a intervenit într-un proces de achiziţie de motorină bio pe piaţa locală pentru perioada ianuarie-aprilie 2022, „astfel încât compania Heaven Petroleum Operator, condusă de omul de afaceri Samir Abudayeh, câştigă un contract în valoare de 74 de milioane de dolari”.
În cel de-al treilea caz, pentru care este suspectat de „trafic de influenţă şi sponsorizare ilegală”, preşedintele ar fi exercitat presiuni pentru a promova ofiţeri militari simpatizanţi ai guvernului său de stânga.