Premierul Florin Cîţu susține că bugetarii trebuie să fie mai performanți în activitățile pe care le au. El spune că procentul din PIB alocat salariilor o să fie în scădere în următoarea perioadă.
„O să vă spun că va scădea ca procent din PIB până în 2024. În fiecare an scad. Dinamica PIB-ului o să fie mai mare. Vrem de la aparatul public să fie performant. Nu mai vreau ca românii să se gândească cu groază că trebuie să mai plătească o taxă”, a spus premierul Florin Cîţu, la radio Guerrilla.
Declarațiile premierului vin în contextul în care un număr tot mai mare de români se angajează la stat, tocmai pentru că salariile au ajuns mai bune ca la privat. 4.000 de bugetari au apărut în plus în decembrie 2020. Numărul bugetarilor a ajuns la 1,25 de milioane. Este o politică pe care PNL a avut-o și în mandatul trecut. În 13 luni (noiembrie 2019–decembrie 2020), cele două guverne Ludovic Orban au crescut cu 14.000 numărul angajaților la buget, cam 1.000 de bugetari în plus pe lună.
Concedieri pentru cumulul pensiei cu salariu. Şomaj tehnic la TAROM
Premierul Florin Cîțu a spus marți că le-a cerut miniștrilor să facă reforme şi în propria ogradă. „Anul trecut am reușit în Ministerul de Finanțe să fac reorganizare, să reduc numărul de directori generali și asta a adus economii la buget și Ministerul a mers foarte bine și a colectat mai mult decât înainte. Deocamdata îi incurajez, după aceea o să le solicit ministrilor sa faca aceasta reorganizare a ministerelor, pentru ca altfel nu se pot reduce cheltuieli.”, a declarat premierul la Radio Guerrilla.
Economia va creşte anul acesta peste aşteptări, între 6% şi 9%, potrivit estimărilor instituţiilor internaţionale, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.
„Eu zic că tot ce a fost mai complicat a trecut, este adevărat că există aceste ajustări, după această perioadă, şi fiecare economie rezistă mai bine sau mai puţin bine. Din punctul nostru de vedere, cum se văd lucrurile pentru noi, nu e numai că o spun eu, cam toate instituţiile internaţionale, agenţiile de rating şi-au revizuit estimările pentru România, toate în creştere. Deci arată că economia va creşte anul acesta peste aşteptări, între 6% şi 9% sunt estimările. Deci, sunt estimări mari, avem Goldman Sachs care spune 9%, alţii care spun cam 6%, deci acolo suntem faţă de ceea ce aveam la începutul anului”, a declarat premierul Florin Cîţu, marţi, la Radio Guerrila.
Premierul a adăugat că este normal să fie şi câteva probleme, de exemplu în privinţa inflaţiei, pentru că au fost „probleme de ofertă (…) pe preţurile la energie”.
„De acolo îţi vin aceste şocuri. Specialiştii spun şocuri tranzitorii, adică sunt şocuri care au un efect pe termen scurt. (…) La ce mă uit eu, există foarte multe resurse în economie, în ceea ce priveşte resurse nefolosite, care-ţi permit să mergi în perioada următoare, să creşti fără să ai presiuni pe inflaţie. Este puţin mai tehnic, dar asta înseamnă că avem loc de creştere fără presiuni inflaţioniste şi în România şi evident că şi la nivel global. Veţi vedea, de obicei, după o astfel de perioadă, dacă ne uităm ce s-a întâmplat în 1918-1920, a urmat o perioadă de boom economic importantă”, a declarat Cîţu.